Redo!

Så där ja, nu ska ska jag iväg på tjejkväll! Först middag på restaurang och sen ska vi till Laides Night, woho! Ha en mycket mysig fredagskväll nu!

Morotsbröd


Jag tycker helt klart bäst om att laga mat, bröd eller kakor från recept som jag hittar i böcker. På nätet finns det en uppsjö med recept, men det är mer känsla tycker jag om läser recept från en bok. Där kan man även anteckna vad man tyckte om brödet/kakan/maten och om man ska tänka på något tills nästa gång man ska laga/baka den. Förra sommaren hittade jag denna köksalmanacka från 1987 på en loppis för en tia, tycker det är lite kul med gamla recept. Så igår bakade jag ett bröd från denna köksalmanackan, morotsbröd blev det.
Det du behöver ha hemma är:
- 1/2 l filmjölk
- 50 g jäst
- 2 medelstora moröter
- 1/2 salt
- 5 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl
- Vallmofrön eller sesamfrön

Börja med att värma filmjölken till 37 grader, eller som det står i boken "ljumma filmjölken". Smula ner jästen i degspadet och rör tills den löst sig. Skala och riv morötterna fint, ha sedan i dem och saltet. Rör i grahamsmjölet och vetemjölet och rör tills det blir en smidig konsistens på degen. Låt degen stå och jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, i receptet står det här att man ska dela den i 4-6 delar och platta ut varje del till en kaka. Jag delade min deg i 6 bitar, men det blev då något mellan tekaka och stora börd. Så nästa gång tänkte jag dela degen i 8 bitar. Iallafall platta ut varje del till en kaka, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter. Pensla börden med filmjölk och vallmofrön/sesamfrön. Grädda sedan bröden i 15 minuter i 225 grader.

Nu ska jag kila iväg till stan en sväng och försöka hitta någon snygg klänning att ha på mig ikväll för då ska jag nämligen på Ladies Night! Ha en härlig fredag!


Café kuriosa



Ikväll har jag, Jennie och Frida varit och fikat på Café kuriosa, vår plan var att gå till ett annat cafe men de stängde redan vid fem. Det känns så tidigt för ett cafe att stänga fem, men men vi gick glatt vidare till nästa fik. Café kuriosa är som en egen liten värld, man kastas tillbaks lite i tiden. Bland annat kan man köpa gammeldags godis från glasburkar vid kassa. 

Vid vårt bord stod en rad med fina kaffekannor, hade gärna tagit med mig alla hem!

Jag drack Päron soda, jag skulle aldrig köpa det annars. Men här känns det som om det passar in!


Om man beställer en paj, så får man en hel liten paj och vaniljsås i en kannan bredvid. Perfekt, så borde man alltid få paj!


Jag hittade en väldigt fin tavla som jag gärna vilje plocka ner och ta med mig hem. Hade dock ingen så stor påse....

Nya Jeans



Lill-loppan har börjat att flytta sig uppåt i sängen när hon sover, så hon tillslut ligger helt intryckt i huvudgaveln. Så i natt flyttade jag ner henne fem gånger, som tur är så vaknar hon inte när jag lyfter ner henne utan sover tungt vidare. Men man blir lite trött eftersom man tillslut vaknar i par tionde minut för att se så hon ligger lugnt och stilla med huvudet på kudden.

Idag har lill-loppan på sig ett par nya jeans som jag hittade på myrorna för 35 spänn. Märkte att vi har väldigt mycket rosa och lilla byxor, så vi behövde några mer neutrala och det är ju så gulligt med jeans på de små!

Bilden längst ner är jätte suddig, men ser ni så långt upp hon kan komma med kroppen?! Det var bara huvudet, händerna och tårna i! Vår duktiga lilla tjej!!

Har ni sett vad hon kan, det är bara super korta stunder men ändå!

Vårt hus!



Idag har vi varit inne i vårt hus igen, det är idag exakt 8 veckor kvar till slutbesiktning! Behöver jag ens säga att vi längtar här hemma?! Vi var där för att träffa målare och gick igenom med honom vart vi vill att de ska måla och på vilka väggar vi vill de ska tapetsera och vilka tapeter. Här spanar lill-loppan in hallen, tycker vår mörkblå dörr är så snygg!

Vårt vardagsrum och köket ser man längre bort, framför den lilla väggsnutten man ser till vänster ska det stå en braskamin som vi kan mysa framför på vintern.

Alla dessa kartonger innehåller vårt kök som sen ska monters upp

Olivia satt och tittade sig runt i huset med skuttes kanin ena öra i munnen. En luddig kanins öron verkar för tillfället vara det absolut godaste att ha i munnen enligt Olivia!


Tandborstning

Eftersom två små tänder nu är på väg upp i Olivias lilla mun har vi därför börjat med tandborstning. Olivia är väldigt fascinerad över tandborsten, undersöker den, tittar på den, fingrar på den och äter lite här och där på den. Någon av mig eller Björn brukar alltid först borsta lite i munnen på henne och sen så brukar hon få sitta med den själv. Hon är så söt där hon sitter och kan sysselsätta sig riktigt länge med sin tandborste!

Chokladbrownies


Jag har haft lite problem med bloggen idag, den har inte riktigt viljat som jag. Så idag blir det ett väldigt sent inlägg!

Häromdagen ställde jag mig och gjorde chokladbrownies med valnötter. De är riktigt farliga att ha hemma, för de är lätt beroende framkallande. Sjukt goda är de om man är chokladfantast! Så här kommer receptet om någon mer vill bli beroende eller om man vill ge bort något smarrigt!

 

Detta behöver du ha hemma:

-125 g mörk choklad 56-64%

- 100 g smör

- 3 dl socker

- 2 ägg

- 2 msk kakao

- 1 tsk vaniljsocker

- 1 1/2 dl vetemjöl

- 75 g mörk choklad, 70%

- 100 g valnötter

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på låg effekt i mikron eller över vattenbad. Rör ihop sockret och smöret. Vispa äggen i en separat bunke, arbeta in de uppvispade äggen lite i taget och häll sedan i den smälta chokladen. Sikta i kakaon, vaniljsockret och mjölet i bunken. Hacka valnötterna grovt och vänd ner i smeten. Lägg en bakplåtspapper i botten på en fyrkantig from 24x24 och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan Du skär upp den. Sen är det bara att äta och njuta!

Mums!!
Dessa godingar är perfekta att ge bort i en fin ask, jag lade mina i denna fina burk som kommer från City Gross och gav bort till min faster och hennes man.

Vantar, rosetter och så ett par rosa skor



Den gröna klänningen fanns inte kvar när jag kom ner nu på eftermiddagen, jag letade igenom alla kläder och så fort jag såg ett grönt plagg nästintill sprang jag fram. Men nepp, någon annan lycklig stjärna har den nu hängandes i sin garderob. Så jag gick vidare upp till stan istället och shoppade lite till Lill-loppan. Det blev två par tunnare vantar, rosetter att ha i håret och ett par skor.

Tycker det är så fint med så hårspännen och framförallt rosetter i hennes hår!

Jag hittade allt på H&M, de rosa skorna var tyvärr för små så jag ska gå och byta dem imorgon till en storlek större.

Det som jag funderar på just nu...

....är om jag ska gå tillbaks till myrorna och köpa den ärtgröna klänning á la 60-tal. Ser kanske inte så mycket ut för värden på sin galge men tror allt den kan bli väldigt fin på. hmm..ja, det tåls att tänka på!

Katten Jansson pyjamas



Jag och Lill-loppan var igår eftermiddag ute och hängde med mina föräldrar, alltid så mysigt att vara där ute. Mamma hade köpt två jätte fina pyjamasar som Olivia fick, två stycken katten jansson pyjamasar och vem vill inte ha honom på magen när man ska sova?! tycker det var så söta! Vår planen är att som vanligt ta en förmiddagspromenad så att lill-loppan kan sova i vagnen en stund, men hon sitter redan och gäspar så vi får se om vi hinner ut innan hon somnar eller inte! Ha en riktigt härlig måndag nu!


Beige liten jacka

Detta fynd gjorde jag igår ner i Jönköping på höstmarknaden, den lilla jackan för bara 300 kronor. Jag har väldigt mycket svart i min garderob, så då tänkte jag att då jag jag piffa till min outfit med en beige liten jacka! Nej det är stårlande sol här så nu ska vi ut en sväng till och njuta av vädret!

En heldag i Jönköping

Igår hade jag en heldag med mina fina jönköpingsvänner i just Jönköping. Alltid kul att vara tillbaks i staden som jag ändå bodde i i 3 1/2 år, prata minnen och bara umgås som vi gjorde förr i tiden. Nu när vi bor i olika städer, jobbar, visa har barn, andra väntar barn, så hinns inte alltid allt som man vill med. Så då är det så skönt med dagar då vi kan träffas och bara vara med varandra och hinna prata om allt som annars inte hinns med!

Jönköping är en stad som ständigt växer, varje gång man kommer ner dit så är det någon ny byggnad som håller på att byggas. Det är kul, det är en härlig puls i en sådan stad som alltid håller på att utvecklas.

Vi började med en lunchbuffe på Studion, den var dyr men väldans god!

På väggarna hade de skapat liv med olika kakelplattor, det var riktigt snyggt!

Vi lyckades pricka in höstmarknaden på stan i jönköping, massor med folk på gågatorna

Sen åkte vi till A6 där vi bland annat stod och beundrade Mateusporslin på Iems. Finnas att kika på här om ni vill se mer mateus.se. Massor med fint. Jag gjorde även en riktigt fint fynd, men det får ni se senare för nu börjar Olivia bli riktigt otålig här bredvid mig så dax för vår förmiddagspromenad!

Sia Kids

Jag är helt kär i märket Sia, har alltid tyckt att i princip allt från dom är fina. Nu har jag helt snöat in på deras saker till barn. Vi tittade delar från deras sortiment i dag i jönköping, tog dock inga bilder. Men lägger upp bilder på dagen idag imorgon, nu ska jag krypa till kojs!

Årets sista jordgubbar?!

Godmorgon!!

Tack alla för era fina kommentarer igår på vår dotters 6 månaders dag!!

Vi är ju väldigt bortskämda med att få sova hela nätterna, Olivia somnar mellan åtta och nio på kvällarna och vaknar mellan sju och åtta på morgonen. Så har hon sovigt sen hon var nästan 3 månader, men inatt var det full rulle i hennes säng. Vet inte om det var växtvärk, mardrömmar eller om det kan vara vällingen hon fick smaka igår kväll för hon har vändigt och vridigt på sig, låg under täcket, låg på täcket, låg vid fotändan och låg näst intill intryck i huvudändan. Så det är en liten sliten Sofie som sitter framför datorn denna morgon! Men med lite frukost i magen och en huvudvärkstablett eller två så är jag på banan igen! Till frukost idag äter jag nog årets sista jordgubbar, så smarrigt men de är nog godast en solig sommardag!

Idag ska jag fara till Jönköping och träffa mitt "jönetgäng", vi träffades när vi läste på högskolan i Jönköping och har hängt ihop sen dess. Ska bli så skoj att träffa mina söta jönetvänner igen, Hoppas ni alla får en underbar lördag!


Olivia 6 månader


Ännu en sekund, ännu en minut av mitt liv med Dig. Har världen börjat om? Har jag levt ett liv innan Du kom? När Du öppnar dina ögon, vill Du säga mig någonting? Du är den allra största gåvan någonsin i mitt liv. Jag ser Dina små händer, smeker ömt din kind. En liten liten människa som förändrar allting.

För evigt och för alltid Du vilar i min famn. Som om tiden stannat till och det ända som jag vill, är att sitta här för evigt med Dig i min famn. Jag som alltid var på väg, har nu landat någonstans.

Sången "förevigt och för alltid" av Elin Örebrand som en solist sjöng på vår dotters dop.

Idag blir vår älskade dotter 6 månader, känns så stort! Känns inte alls som om det var så lång tid sedan vi fick se och röra vid henne för första gången 00.18 den 23 mars på BB. Det går inte att beskriva med ord vad jag känner för henne, sången ovan är det närmsta jag kommer. Hon är den största gåvan i vårt liv.


Hos Faster Johanna och Andreas

Igår kväll så åkte hela vår lilla familj ut på vägarna mellan skogarna till min faster Johanna, Andreas och deras två söta hundar. Johanna är jätteduktig blommor och hon jobbar med trädgårdsservice, så de har en sådan trädgård som man själv vill ha. Fullt med små planteringar och alla med olika blommor i. Blommor med namn man aldrig har hört talas om och blommor i alla regnbågens färger.
Deras hus har en gång varit en gamal lanthandel och överallt i deras hus finns fina gamla föremål, man kan inte riktigt titta sig mätt på deras inredning.
Söta små vaser med murgröna  stod i köksfönstret
På en hylla stod denna fina och speciella lampa och lös upp
På en krok i köket hängde egenodlad vitlök, något som vi absolut måste odla i vår trädgård. Verkar så mysigt att kunna tillaga mat som man själv har odlat runt husknuten! Vi hade en jättemysig kväll i deras hemtrevliga hus, tack så hemskt mycke för att vi fick komma!

Isabellas

Idag har vi varit på 6 månaders kontroll, det gick som smort men Olivia börjar tycka att det är lite läskigt att vara där. Vet inte om det beror på vaccinet vi har tagit där eller om hon bara helt enkelt bli mer medveten om att det är lite konstig situation att bli naken, ligga på en våg och någon ska försöka få en att ligga rakt för att man ska se hur lång man är. Men hon följer sina kurvor klockrent, känns alltid så tryggt!

På vägen hem stannade vi och storhandlade för man kunde i princip få ett eko i vårt kylskåp. Jag brukar väldigt sälla köpa tidningar, men ibland slår jag till. Det är ändå så lyxigt att sitta eller ligga och bläddra i en tidning. Så idag när jag stod där så fick jag syn på en ny tidning, "Isabellas" som fick följa med hem och den var klockren för mig. Mer lite gammal lantlig stil och den har tips och reportage som handlar om mat, inredning och trädgård. Ja, för ibland men bara ibland är det skönt att läsa om något annat än barn!


Höst-och vinterfint från MQ

Jag håller på att leta efter en varm och snygg vinterjacka som jag kan ha på mig när jag och lill-loppan går ute och går långa promenader i vinter. Jag fick på posten idag en värdecheck från MQ där jag får 200 kronor rabatt på en jacka, så ikväll har jag varit inne på deras hemsida för att se om jag hittade något snygg. Hittade dessvärre mer än bara jackor som var snyggt bland annat dessa två stickade tröjor, men tröjorna får nog vänta men den blå jackan högst upp till vänster tror jag nog allt att jag köper! ja, pälsen är ju själklart fuskpäls skulle aldrig tänka mig köpa den annars!


16 nyttiga Frallor

Idag har det regnat mest hela eftermiddagen, så jag tog och svängde ihop lite bröd och lill-loppa satt bredvid och tittade på! Detta behöver du ha hemma:
- 6 dl mjölk
- 1 dl rårörsocker
- 2 dl grovt rågmjöl
- 3 dl havregryn
- 50 g jäst
- 1 dl flytande margarin
- 5 dl rågsikt
- 1 dl vetemjöl+ lite till utbakning, jag hade dock i lite mer i min deg. Tog 2-3 dl vetemjöl och sen lite till utbakningen.

Ställ fram alla ingredienser i god tid så att de blir rumstempererade. Blanda mjölk, rårörsockret, grovt rågmjöl och havregrynen och låt det stå och svälla i 15 minuter. Rör ut jästen i blandningen och tillsätt det flyttande margarinet, rågsikten och vetemjölet. Bearbeta degen ordentligt och låt den stå att jäsa under duk i ca 1 timme.

Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite mer vetemjöl. Dela degen i 16 bitar och form dem till små runda bröd. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i 45 minuter. Grädda dem i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Pensla bröden med vatten så fort de kommer ut från ugnen och låt dem sedan kallna under duk. Sen är det bara att njuta av ditt hembakade god bröd!

Denna bok är ett måste för bröd-älskare, finns mängder med goda recept

Lill-loppan satt bredvid och undersökte vad som finns i vår kökslådor

Detta blev resultatet, ett mycket gott bröd som jag rekommenderar att man bakar!!

Olivia är hemma igen!

Nu har vi äntligen hämtat hem vår lilla Olivia igen! Vi hade det jätte mysigt igår kväll, tack för alla era kommentarer! Vi åt massa goda skaldjur och drack gott vin, vi drömde och gjorde upp planer för framtiden. Olivia myste med hennes mormor och morfar hela kvällen och hade sovigt hela natten lång i sin ressäng. Men så skönt det var att få sätta sig i bilen och se hennes sitta med där bak i baksätet! Vi var uppe en sväng och tittade på vårt hur, exakt 9 veckor till slutbesiktning, längtar så.

Vi stannade till en kortis på Bauhaus och köpte färg till hyllan som jag ska måla om, men nu ska jag först baka bröd. Det regnar här utanför fönstrena, så bakning är perfekt för sådana dagar!

vårt fina hus

Antikvit ska hyllan bli, tycker den lilla lilla rollern är så söt!

Denna hylla som jag hittade på nostalgiladan ska bli vit och ska sen sättas upp i Olivias rum i huset


Höstens färger

Jag och lill-loppan tog vår förmiddagspromenad runt strömmen och njöt av hösten. Hösten är mer än gula och röda löv, finns fortfarande lite blommor som vägrar att ge upp!
Bland annat gula...
...röda...
och fina lila blommor!

3 år tillsammans

Idag firar jag och min underbara Björn 3 år tillsammans! Tiden går så snabbt, för 3 år sedan låg vi på min soffa i Eksjö, den lilla lilla staden som jag bodde i då, och bestämde att nu var vi tillsammans. Jag bodde kvar i Eksjö, flyttade till Vetlanda en kortis, sen ner till Varberg en sväng och sen äntligen för 2,5 år sedan flyttade vi ihop här i Norrköping. 3 år tillsammans och jag är fortfarande lika hopplöst kär i honom så då, det känns helt underbart!

Ikväll ska jag och Björn ut och äta på fiskemagasinet här i staden och Olivia ska för första gången sova borta. Hon ska sova hos mina föräldrar, vi brukar vara där minst en gång i veckan så det har blivit hennes andra hem så det borde gå bra. Men ändå känns det lite nervöst, samtidigt ska det bli riktigt mysigt att få tillbringa kvällen på tu man hand med min underbar man.


Kalasdax!

Idag fyller min mormor år, 74 år det är inte illa! vi var på stanna idag och köpte en hushållspappersrulle hållare, ja eller vad det nu heter, till henne med hjärtan på! Ja och så lite blommor och kort!
Jag kör på min underbara svarta kjol som jag fyndade på myrorna.Olivia är dagen till ära klädd i en klänning som jag hade på mig när jag var liten, mysigt! Hoppas ni alla får en skön måndagskväll, nu är det kalas som gäller för vår del!

Tänderna har kommit!!

Vår lill-loppa har fått tänder! Så stort!! Hon fick tag i lite papper igår, något som hon älskar att stoppa i munnen. Så jag kände bara så hon inte hade fått in någon liten pappersbit i munnen och då kände jag något vass i underkäken! Jag tycker att jag känner två små vassa tänder, funderar på om det kan vara det som gjorde att hon var så ledsen i lördags. Hon vägrar dock visa tänderna, antingen är det fingrarna eller tungan som hon har i vägen! Men så spännande, vår lilla älskling börjar bli stor!


Små korgar med hattstugan på

Idag så skulle jag, Olivia, Jennie och Frida ta oss ett varv på himmelstadslunds loppisen här i stan, en stor loppis som är utomhus varje lördag och söndag sommarhalvåret. Precis när jag satte mig i bilen och skulle åka och hämta upp dem så började det regna och gå på loppis i regn..nja..ens inte ja som är stort loppisfan nappar på det! Så istället åkte vi till en loppis här i stan som finns i "Blå huset", det var en liten skum loppis. Tänker er allt och sen ytterligare lite till gick nog att fynda där, jag hittade två fina korgar till lill-loppans blivande rum för 15 kronor styck med motiv från boken "hattstugan" av Elsa Beskow. Tycker så mycket om hennes böcker! Det roliga var att försäljaren själv "prutade ner" priset från 45 kronor till 30 kronor för de båda innan jag ens hann säga någonting alls!


Kräftskiva i snöveltorp

Igår bjöds det till kräftskiva i Snöveltorp hemma hos Jonna och Micke! Vad de hade fixat med mat och gjort fint i deras hus, tyvärr så ville vår lill-loppa inte riktigt vara med på kräftskivan. Vi hamnade helt fel i rytm när hon somnade i bilen precis när vi kom fram, sen så var det full rulle och då ville hon absolut inte sova och det hjälpte inte vad vi än gjorde. Så tillslut var hon helt övertrött och bara grät och grät, så vi åkte hem kanske snabbt! Detta gjorde att jag inte hann med att ta så mycket kort! Men dessa goda tilltugg hann jag med att knäppa av ett kort på, det är grissini som Jonna hade färskost på och virade gravad lax runt, så gott!

Jag ska hugga in på kräftorna
Jonna och Alex äter kräftor för glatta livet!

Höstmarknad

Idag har lill-loppan och jag varit på höstmarknad på färgargården här i staden! Strålande solsken, massa utställare och ännu mer besökare, riktigt mysigt!
Tyvärr var det lite trångt att komma in överallt med vagn, så vi stod mest och njöt i solen och tittade oss runt!
Massor med blommor fanns det att köpa, blir perfekt till nästa år då vi har trädgård!
Olivia var söt som socker i sin mössa
En fin höstkrans att hänga på dörren fick jag med mig hem, Alice tyckte den luktade väldigt spännande!

Up&Go eller "vanliga"

Igår var jag och hämtade ut paketet man får från Libero när ens barn är runt 6 månader. Det var lite alltmöjligt med i paketet och så får man då ett litet paket med up&go blöjor som är från 7 kilo. Vi använder liberos "vanliga" blöjor och har inte funderat så mycket på om man ska ha up&go eller inte, har hela tiden trott att det varit blöjor till äldre barn. Men nu när vi såg att de fanns från 7 kilo började vi fundera på om vi ska byta till up&go eller! Är det någon som har dessa up&go? är de bättre?

Idag är det en lika fin höstdag som igår, så härligt! Vi ska nämligen idag på en höstmarknad/skördefest på färgargården här i stan och bättre väder än så här går det ju inte att få! Önskar er alla en härlig lördag!


Cannelloni med Kyckling

Jag brukar alltid hamna vid hyllan med olika pastasorter när vi är och handlar och ofta har jag stått och hållit i en kartong med cannelloni rör och tänkt "någon dag ska jag laga detta". Men så har jag alltid ställt tillbaks den på hyllan, men nu senast åkte den ner i vagnen och nu ikväll har jag äntligen lagat "cannelloni med kyckling" och gösses vad gott det var!

Det du behöver ha hemma är:

Cannellonirör eller färska lasagneplattor

kycklingfilé, jag hade 2 stycken

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

bladspenat, ca 150 jag hällde på lite undan för undan tills jag blev nöjd med mängden

5-6 champinjoner

1-2 dl cremé fraisch

salt

peppar

 

Tomatsås:

400 g krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

olja

1krm strösocker

salt och vitpeppar

Béchamelsås:

50 g smör

1/2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

salt och vitpeppar

 

1 dl riven ost

 

Tomatsåsen: Skala och hacka löken och fräs den i olivolja. Häll på de krossade tomaterna. Krydda med salt, peppar och socker. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt den stå och småputtra i ca 15 minuter.

Béchamelsåsen: koka upp mjölk i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, ta av från värmen och blanda ner vetemjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i den kokta mjölken lite i taget. Koka upp såsen och låt den koka i ca 5 minuter, krydda med salt och peppar. Se till att såsen hela tiden är varm, jag gjorde min i för god tid så den hann tjock. Vilket gjorde att jag var tvungen att värma upp den igen för att få den lite mer flytande.

Skär kycklingen i små delar, hacka löken och champinjonerna. Fräs dem i smör tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta. Vänd ner spenaten och cremé fraischen. Ta cannelloni rören och fyll dem med röra, för mig blev det 16 rör. Häll över tomatsåsen, béchamelsåsen och sist den rivna osten. Gratinerna rören i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter. Sen är det bara att äta och njuta!!

 


Leka med djuren i vattnet

Idag har vi lekt med djuren i vattnet igen, vi försöker få Olivia gilla vatten. Hon är väldigt skeptisk i början men efter en stund så brukar hon börja känna lite med fingrarna på vattnet och börjar ta lite på djuren. Efter en stund får hon tag i krabben, den är favoriten, och så in med ena klon i munnen och smaka!

Idag är det klarblå himmel, sol och helt vindstilla. Vi håller som bäst på att tvätta lite här men sen ska vi ut på en lång promenad och njuta av vädret! Hoppad ni får en härlig fredag!


Underbara kjolar

Vilken dag vi har haft det, det blev blå himmel och strålande sol här! Så vi tog oss ut på en promenad och gick ner till myrorna där vi fyndade loss. Jag hittade dessa två jättefina kjolar, jag är helt förälskad i den svarta! 75 kronor för jeans kjolen och 105 för den svarta. Till lill-loppan hittade jag en fin barbapapa body för 25 kronor och ett bamsepyssel också det för 25. Jag vet, det dröjer tills vi kan börja pussla. Men om man hittar ett bamse pyssel i fin plåtburk så kan man inte bara lämna det, det får helt enkelt stå och se fint ut på en hylla i Olivias rum tills vi kan börja använda det!


Rensning

Idag vaknade vi till att regnet smattrade på fönsterrutan, så härligt att vakna så! Ja, kanske inte så härligt om man vet att man måste ut i regnet, men vi har istället bara varit inne hela förmiddagen och bara lyssnat på smattret. Jag passade på att rensa lite bland Olivias alla kläder, det börjar bli väldigt trångt i hennes lådor, så jag sorterade bort allting som hon längre inte kunde ha. Jag hittade de första plaggen som hon hade, att hon har varit så liten vad snabbt man glömmer det. Vår lilla älskling, galet vad tiden går fort!

Idag är en sådan dag energin spritter i kroppen och jag vill göra allt och lite till. Blir nog först ett besök på biblioteket och sen ner till myrorna en sväng och leta höstjacka, kanske baka lite bröd, städa lite och del pyssel! Ja, vi får helt enkelt se hur dagen blir!

Olivia undersökte noggrant strumhögen!

Kök à la IKEA

Var inne och kikade runt lite på Ikeas hemsida på inredning till barnrum, har börjat fundera lite på hur vi ska inreda lill-loppans rum. Är så förtjust i deras tygsaker, att man bara kommer på tanken att göra en ostmacka i tyg eller varför inte en strunt med glasskulor! Själva köksmöbeln tycker jag inte är jätte kul, men med lite färg kan den nog bli riktigt fin!


Änglar

Idag har jag pysslat lite med mina pärlor, lite änglar blev det och så ett lila armband till mamma. En av mina vänner har det tyvärr väldigt svårt för till fället, så tänkte jag skulle skicka två änglar till henne, som typ skyddsänglar. Änglar kan man aldrig ha för många av!

Ugglor på huvudet en blåsig dag

Vad det blåser ute idag! Trodde jag och vagnen skulle blåsa bort när vi tog oss vår förmiddagspromenad och kalla vindar var det, burr nu är det verkligen höst. Så Olivia fick inviga sin nya mössa med ugglor på som vi köpte på Lindex, man kan även vända mössan ut och in så vips har man en rosarandig mössa istället. Olivia blir oftast väldigt trött när vi är ute och rullar vagn, så strax efter jag tog bilden somnade hon som en stock! Nu ska det pysslas här hemma, ett lila armband till mor min och några änglar ska jag knåpa ihop.


Le Croissant



Nu på eftermiddagen har Olivia och jag varit och fikat med Jennie på cafe Le Croissant här i stan, så mysigt vi hade det! 3 timmar bara försvann och vi båda var lika chockade när vi gick och märkte vad klockan var, ett väldigt bra betyg på en fika! 


Jag var hungrig och åt en smarrig macka och Jennie åt denna goda chokladcheesecake

'
Olivia var nöjd och glad där hon satt bredvid mig och tittade på allt och alla

Den här fina väggen har de på cafet, tycker den är så fin!

Jeansklänning

Idag är det blåsigt ute, burr så än så länge har vi inte lämnat lägenheten. Men nu ska vi snart ut, jag och Lill-loppan ska iväg och fika hos Jennie. Dagen till ära har Olivia på sig sin jeansklänning som jag hittade på myrorna för 25 spänn! Riktigt nöjd över klänningen! Olivias hår börjar bli riktigt lång nu och det lever helt sitt eget liv, hur mycket vi än försöker få ner det så står det alltid i en våg högst upp på huvudet!


Matsvacka

Jag är inne i en matsvacka, jag kommer inte på några goda nya maträtter som vi kan laga. Det känns som vi just nu äter samma mat hela tiden, som ett ekorrehjul! När det bli så, så tappar jag intressent helt att laga mat, då blir det bara ett nödvändigt ont att stå där vid spisen när det egentligen är så kul. Så ikväll har jag bläddrat i alla mina kokböcker för att hitta lite nya maträtter. Hur får ni inspiration till att laga mat?! Har ni någon favorit kokbock eller något bra matprogram ni ser? Finns det några bra sidor här på nätet ni kan tipsa om?! Tack tack tack för hjälpen!!


Sitt fint i ljusgrått

Igår var vi en sväng på Ikea, vi skulle ha tag i barnstolen Antilop. Perfekt att ha med sig när man ska bort, så kan Lill-loppan sitta med vid bordet i sin stol. NU har vi alltid med oss sittern men hon blir så ledsen när hon sitter så långt ner och inte uppe hos oss. Perfekt, 129 kronor för stolen och 39 för det lilla bordet som man kan sätta på stolen! Självklart så måste man ju gå ett varv på Ikea när man ändå är där, då hittade vi dessa fina soffor. Ljustgrått kanske inte är den bästa färgen om man har en liten hemma, men tycker det är så snyggt! Det enda jag inte gillade var benen, men man kanske kan måla dem vita eller nåt! Idag är det bara 2 månader och 11 dagar kvar tills vi flyttar till vårt hus, längtar så mycket!

Idag öser regnet ner, så det blir nog en pyssel och mys dag. Hoppas ni får en härlig måndag!


Nya jeans till Lill-loppan

Idag tog jag och Olivia vår förmiddagspromenad till Hageby centrum, skulle titta efter nya strumpbyxor till Olivia och behövde lite grejor på panduro. Just under min jakt efter strumpbyxor hittade jag dessa söta jeans hängandes på H&M. Det är så gulligt med jeans på små barn, men vissa är så hårt tyg i, det måste ju vara skönt för lill-loppan! Dessa var mjuka och sköna, så de fick följa med hem och så blev det modevisning!

Olivias första kräftskiva

Igår var det Olivias första kräftskiva. Vi var hos våra vänner Linna och Jonas som bor i ett kollektiv här i stan, så det var en salig blandning människor, alltid skoj när de bli så!
Jag var kvällen till ära klädd i min röda klänning, lite matcha kräftorna tänkte jag. Olivas hade en matchande rosett i håret och blommor på klänningen.
De hade väldigt mycket fint i deras hem, många secondhandfynd av olika slag!
Den här pippi-burken blev jag helt kär i!
De hade dukat långbord i vardagsrummet med kräftor i taket och visade kör med kräfthattar på! En mycket trevlig kväll var det och kräftor är ju alltid så gott!

Västerbottenostpaj

Nu på eftermiddagen har jag bakat en västerbottenostpaj till kvällens kräftskiva som vi ska på. Jag har aldrig gjort just den pajen förut så jag hoppas att den blir god! Här kommer receptet i alla fall om någon annan vill testa. Återkommer imorgon om den var god eller inte!

Det du behöver är:
Pajdagen
- 200 g vetemjöl, ca 3,3 dl
- 125 g smör
- 2 msk vatten

 

- 4 ägg
- 2,5 dl mjölk, jag tog grädde
- 3 dl riven västerbottenost
- salt
- svartpeppar

 

Hacka smöret och blanda ihop pajdegen och låt den stå i kylskåpet i minste 1 timme. Ta sedan ut degen och tryck ut den i en pajform, degen räcker till formar med ca 26 cm i diameter. Nagga och förgrädda pajskalet i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter. 
Vispa samman ägg, mjölk eller grädde, osten, salt och peppar. Häll i den i pajskalet och grädda i ca 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten så att stanningen har stannat. Sen är det bara äta och njuta!

Grädde är aldrig fel i mat!

Pajen klar och redo för kräftskiva! Önskar er alla en mycket härlig lördagskväll!


Vatten

Vår lilla dotter avskyr att bada. Vi försökt igår igen, jag sitter i badkaret och håller henne, vi kramas, pussas och skojar. Men så fort hon kände vattnet med tårna på den ena foten så gallskriker hon och sen är det kört. Hon skriker på ett sätt som hon annars inte göra, mer panikvrål och tårarna sprutar. Vi har hela tiden tänkt att det skulle bli bättre, lam tanke och nu inser vi att det inte blir bättre. Så nu tänkte jag att vi ska börja leka med vatten, vi ska börja leka med händerna i vatten. Sen när hon tycker det är kul eller att det fungerar iallafall ska vi försöka med fötterna och så vidare. Om hon förstår att hon kan leka med det så kanske hon börjar gilla det. Tyvärr hade vi inga leksaker som är gjorda för att leka med i vatten här hemma så en sked fick idag fungera som lockbete. Vet inte alls om detta är ett bra tillväga sätt, någon som har likande problem eller något tips?

Efter att hon hade känt på vattnet några gånger med fingrarna och små jämrat sig lite så siktade hon in sig på skeden.
Hon stoppade ner sina små fingara i vattner igen och fick upp den! Framsteg!

I vårt köksfönster

En av mina loppisdrömmar har varit att hitta en riktigt fin gammal köksvåg, jag har sett en hel del men inte någon som jag har tänkte "den där kan jag inte lämna affären utan", så då har de fått stå kvar på sina hyllor. Men så var jag och mamma för en tid sedan inne på "himmel på vår jord", en affär som säljer inredning i gammal fransk lantlig stil. Jag lovar, man vill ha allting där inne. Jag lyckades nästan behärska mig fram tills jag hittade min våg! Den stod där på hyllan och jag kunde inte låta den stå kvar, jag tycker egentligen att det är mycket mer charm att köpa gamla saker med historia än nya. Men denna var så fin, så denna fick följa med mig hem och ställa sig i vårt köksfönster.
Jag tycker den är så fin, in till minsta detalj
Våra blommor i köksfönstret blommar nu med, har ingen anning om vad det är för blommor med de är lite festliga!
Min våg, vår fina nu blommande blommor i krukor från ullared och två av mina favoirt plåtburkar som jag fyndat på secondhand. Förutom att blommorna spretar en del, så tycker allt det blev riktigt bra i vårt fönster!

Hos hundarna och mormor


Igår var lill-loppan och jag hundvakt åt mamma och pappas två små hundar. De är två små härliga hundar den ena med massa energi och den andra har en väldigt starkt vilja! Ebba, den bruna som sitter upp dyrka Olivia, hon vill gärna nosa och slicka på Olivia konstant!
Så vi tog oss ett varv med hundarna och vagnen, Olivia ser så stor ut när hon nu sitter upp i vagnen!
Vi hängde i föräldrarnas trädgård och luktade och beundrade alla blommor.
Sen for vi till min mormor och Olivias gammelmormor
Där åt vi räkmackor och pratade om allt mellan himmel och jord!
Jag fick två kokböcker av henne, den ena är från 1988. Jag är väldigt förtjust i gamla kokböcker, tyvärr var det inga recept på bröd i denna men en och annan smarrig maträtt som vi ska laga.
Jag fick även med mig tagetesfrön hem. Man plockar av tagetesblommor, låter de torka och sen så trycker man sönder dem och i blomman så hittar man då frön. Så nu ska de ligga och torka tills i vår då jag ska plantera dem i vår trädgård!

Lev idag

Idag fick jag reda på att en av mina närmaste vänners liv har tagit en drastisk vändning, bland de värsta som kan hände en familj har hänt och nu hoppas vi och ber till alla högre makter att historien ska sluta lyckligt. 

Att livet är så skört, det är något som man tyvärr så ofta glömmer bort. Det är så lätt att man fokusera på fel saker, allt som man borde göra istället för att vara glad över allt man har gjort. Jag ska från och med nu njuta av varenda ynka minut. Jag ska bli bättre på att visa mina vänner hur mycket de betyder för mig, säga det eller bara ge dem en extra kram ibland. Jag ska visa min familj vilket otroligt stöd de är för mig, att mina systrar alltid kommer ha ett eget rum i mitt hjärta. 

Jag ska sluta bry mig om mina två sista graviditetskilon, jag är ju snygg som jag är! Dålig hårdag, ja men kasta upp håret i en tofs och om jag själv inte tänker på mitt risiga hår så kommer ingen annan heller göra det! Jag ska sluta göra saker som "man borde", utan bara göra saker för att jag vill. Jag ska helt enkelt liva mitt liv som jag vill!

Jag ska varje dag titta in i min dotters blå ögon och bara vara med henne, inte tänka på massa annat. Jag ska varje dag visa min underbara sambo vad han betyder för mig, han är min värld. Jag ska varje dag överös vår dotter och min sambo med pussar så det blir alldeles blöta. Jag ska njuta av varje dag!


Tittutt

Vilken härlig förmiddag, vaknade utvilad vid åtta av att lill-loppan låg och pratade i sin säng. Upp och göra frukost till henne och efter att hon ätigt så åt jag en av de goda tekakorna jag bakade häromdagen, medan Olivia satt bredvid och åt på sin leksak! Sen så tränade jag lite medan lill-loppan titta på från soffan, duschade och sen somnade Olivia som en stock. Så nu sitter jag här med datorn och en mysig katt i knät, utvilad, tränad och nyduschad! Härligt! Idag har vi en hel del på schemat, först hundvakt, sen hem till min mormor och fika och sen tillbaks och vara hundvakt för att sedan hem och bada Olivia. Men först lite mys med vår lilla katt!


Två bortglömda favoriter

Idag så lyxade vi till det, lill-lördag och allt tänkte vi så nu kör vi! Så vi slog på stor mitt i veckan och lagade "helg-gott". Sötpotatis och rödbetor i ugn, till detta serverades lax med guacamole och romsås! Sötpotatis och rödbetor har vi inte lagat på länge, fast det är så gott. Så nu blir det ändring på det! Hoppas ni alla har en mysig onsdagskväll!

Guacamole och romsås i en av mina favoritskålar från Indiska

Hon sitter själv!

Jag vaknade imorse och var förkyld, ännu ett hösttecken! Så på förmiddagen var vi hundvakt, men sen så hamnade vi på sängen när vi kom hem där vi lekte och myste. När vi som bäst höll på att leka med alla kramdjur så satts sig Olivia själv upp, innan så hade hon ryggstöd i form av kuddar. "Björn björn hon sitter själv!!" nästan skrek jag och kastade mig efter kameran. På kortet tar hon lite stöd med ena handen, men korta stunder satt hon med båda armarna uppe! Vår lilla tjej håller på att bli stor, ja större iallafall!


Snygg eller ful?

När jag först hittade denna lampa på Mio´s hemsida så tyckte jag lampan bara var ful och konstig. Men av någon anledning så går jag ändå allt in och tittar på den. Jag tycker nog ändå att den är lite häftig. Jag har alltid tänkt att när vi sen bor i vårt hus ska jag gå ut i skogen och hitta någon fin gren att hänga upp i vårt tak och hänga prismor och annat fint ifrån. Så vem vet, denna lampa kanske inte är så tokig trots allt....eller är den det? jo? nej?

 


Nu är det höst

Idag har vi haft sol här! När jag och lill-loppan gick upp vid kvart i sju så var det klarblå himel och sol, sen kom tyvärr lite moln men när vi gick ut och rullade vagn så lös solen allt igen! Trots jag ser framemot hösten, så känns det att den har kommit så snabbt, från en dag till en annan så blev det höst! Gula löv på träden och massor med löv på marken, ja nu är hösten här!
Olivia uppe bland molnen
Ballerina skor i löv, nja blir nog att ta fram höstskorna nu!

Upp mot kamp

Igår var jag förbi apoteket och köpte salva mot skorven som vår lill-loppa har i hårbotten. Vi har fått tips att använda babyolja som man smörjer in, kammar och sen schamponerar bort. Olivia gråter sällan, men när hon badar så strogråter hon. Stora tårar rinner på kinderna och hon gråter från att första foten nuddar vattnet tills hon ligger inlindad i handduken, vi kanske är mesiga föräldrar men det väldigt svårt att bada henne länge och schamponera hennes hår när hon gråter så de känns om ens hjärta ska spricka. Så vi ska testa med denna salva och se och hoppas på att det hjälper!
En nybadad Olivia, trött och fortfarande lite ledsen

Tekakor med havregryn


Dessa tekakor måste man bara baka, de blev så goda! Jag är absolut ingen mästerkok, så om jag klara av att baka dem så klara vem dom helst av det! Det du behöver hemma är:
- 5 dl mjölk
- 4 dl havregryn
- 1/2 msk salt
- 1 msk ljus sirap
- 150 g smör
- 25 g färsk jäst
- 8-9 dl vetemjöl
Börja med att värma upp mjölken till 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt det stå och svälla i 20 minuter. Smält smöret och rör ner i grynblandningen, smula sen ner jästen och rör ordentligt. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills det blir en lös deg, låt den sedan jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda degen och dela den sedan degen i tio bitar. Kavla ut dem till runda kakor som är ca 1 cm tjocka. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. Låt dem sedan jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grädda mackorna i mitten i ca 10 minuter. Låt de sen svalna under bakduk på galler. Sen är det bara att njuta!!

Underbar start på dagen

Idag vaknade jag av ett litet joller från Olivias säng, när jag tittade ner i sängen låg hon och inspekterade ett av sina kramdjur. När hon var mindre så vaknade man oftare av ett skrik och gråt, det är så skönt att hon nu vaknar lugnt och kan ligga kvar i sin säng en stund och fixa runt. Sen bar det av ut till köket för att fixa lite frukost till lill-loppan och på bordet ligger en fint skrivet lapp från min älskade sambo och så har han varit ut och plockat en ros! Bättre start på denna morgon kan det inte bli!

Idag har vi mycket att göra. Nu håller jag på att baka bröd tekakor med havregryn ska det bli, återkommer med recept och bilder när de är klara! Sen Ska vi ut till huset och träffa elektrikern, vi ska komplettera lite. Sen lunch och kanske titta på lite kakel och sen ska jag till sjukgymnasten. Jag har fått så ont precis ovanför knäna, läkaren trodde det var överansträngning efter allt bärande på lill-loppan, speciellt i våra tre trappor upp till lägenheten. Så vi får se vad de säger idag.

Önskar er alla en mycket bra måndag!


Härlig eftermiddag

Vilken härlig eftermiddag det blev ute hos mina föräldrar, pappa fixade som vanligt jätte goda mackor som han bara "slängde ihop". Om jag "slänger ihop" en macka blir det lite smör, några ostskivor och i bästa fall lite paprika eller gurka på. Pappas mackor är alltid ett strå vassare, så när vi var mindre och skulle åka långt och pappa hade gjort matsäck så blev vi alltid hungrig i princip så fort vi hade åkt två hus bort just för  man viste att mackorna till fikat skulle vara utöver det vanliga. Min macka idag bestod av sallad och smarrig lax, Björns mackor hade även skagenröra, någon fin ost och någon prosciutto. Ja, allt var ju inte på samma mackbit såklart!
Vi fick blå himmel och sol där vi satt på verandan och för en stund kändes det lite som sommar igen!
Olivia myser med Morfar, Ebba och Bodil vid poolen. Hon tycker vattnet i poolen är väldigt facinerande.
Världen sötaste lilla tjej!

Tripp trapp stolen

Olivia älskar verkligen sin tripp trapp stol, i den kan hon sitta och fixa och dona hur länge som helst. Leksaken på bordet fick vi av mitt barndomsgäng på dopet och den sitter hon gärna och smaka och plockar med. Så stolen och leksaken är ett säkert kort oavsett humör!
Idag ska vi ut till mina föräldrar där även min mormor kommer vara idag, vi ska mysa och umgås! Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig söndag!

Loppis utanför Ikea

Idag har jag och min vän Frida varit på loppis, tyvärr så blev vi väldigt besvikna. Ikea har annonserat om att de ska ha en stor loppis utanför deras varuhus i Linköping, men så liten den var, iallafall när vi hade trott att den skulle vara stor! Vi gick, eller rättare sagt, trängde oss igenom den på ca 20 minuter. Men lite fynd gjorde vi!
Olivia satt storögd i vagnen och tittade på alla människor
Dessa fina kläder hittade jag till Olivia, tummen-strumpbyxor för en tjuga och en riktigt festblås för 30 spänn!

En sådanhär vitlöksgömma köpte jag till födelsedagspresent till pappa för säkert fem år sedan, tyvärr  så hade de tagit slut i affären när jag sedan skulle gå tillbaks och köpa en till mig själv. Sen dess har jag lite hållit utskick efter en sådan och så idag stod den på ett bord på loppisen, en tjuga sedan så var den min!

Fint stickat från Lindex

Det finns för mycket fint till de små, blir ju så svårt att välja vilken man ska köpa!

Äntligen!

Idag har vi äntligen fått gå in i vårt hus! Kändes så häftigt, efter att vi i två månaders tid stått och tittat in genom fönstrena så var vi idag inne i det. Det är ju långt ifrån klart, men nu börjar man se hur det kommer att bli invändigt med alla innerväggar! Vi var nämligen där och träffade elektrikern och bland annat bestämde vart alla lampor och eluttag ska sitta, hade aldrig trott att det skulle vara så mycket val som det var gällande den biten. Men nu har vi helgen på oss att fundera och sen på måndag så ska vi höras via telefon och bestämma det sista! Så ovan är vår blivande hall och dörröppningen in till tvättstugan.
Här är står jag i vardagsrummet och tittar in i vårt bliviande kök
I vår nu jätte röriga trädgård hittade jag i en vrå dessa fina blommor som nu blommade, lukärt tror jag det är!
Efter mötet med elektriken så var vi så taggade så vi åkte direkt till Bauhus och köpte utelampor.

Svamp

Härrom veckan fick vi massor med svamp av min mamma och pappa, älskar svamp det är ju så gott och så "höstigt".  Lite av det stekte vi direkt och åt upp, resten torkade vi och lade i två saftflasko. Jag hade ingen fin lite glasburk hemma så då fick det bli dessa flaskor istället! Så i vinter kan vi sedan göra egen svampsås, smarrigt som attans!

1:a september

Idag är det 1:a september, vart har sommaren tagit vägen?! Känns som om det var första juni nyss och sommaren precis hade börjat. September är för mig höst, så idag kör jag och lill-loppan Jeans efter en sommar med kjol och klänningar!

RSS 2.0