Guldigt sken

 

Lördag idag och tja vi gör inte många knopp här hemma, ja förutom att leker för fullt! Olivia och jag följde med min mamma bort och hälsade på henne häst tidigare idag och sen var vi en kortis på Mio på jakt efter ljus. Där hittade jag dessa ljuslyktor som jag föll pladask för och de matchar perfekt till de guldbollarna som jag lagt bredvid hyacinterna! Snart kommer en kär vän hit och sen flyttar Kiwi in här och ska bo hos oss i 3 veckor, det blir mysigt det!


Klädd i mossa

 
Det pysslas nu nästan varje dag med något som hör julen till. Idag var det några hyacinters tur att bli fina.
 
 
Med en bit mossa och lite ståltråd, pärlor och snöre blev de varma och fina!
 
 
 
De fick sitta i en vacker korg med lite guldkulor och kottar
 
 
Jag hoppas nästan att det dröjer till hyacinterna slår ut, för jag tycker det är riktigt fint när dom har knoppar. 

Det börjar ta form

 
Äntligen börjar Max blivande rum och för stunden barnens lekrum ta form. Det är en bit kvar, men lite händer det iallafall där inne nu!
 
 
Vi beställde ett en väggdekoration från Aliexpress.com som jag och Olivia satt upp. Varje dag pekar hon stolt ut det som hon satte upp, tänk vad roligt det är när man gör sakerna tillsammans! 
 
 
Vi betalade runt 70 kronor för trädet med alla djur till, snacka om mycket för pengarna!
 
 
Denna var förut i ek och var mest stor och klumpig. Men med lite vit färg passar den nu in mer i rummet och med alla färgglada leksaker! Så skönt att vi nu har kommit igång med rummet! 

Vår dag

 

Vår dag har varit en härlig mix med promenad i solen, bakning, loppisfyndade julsaker och ramar, familjehäng och så bus med två syskon som var här. Ja en bättre tisdag kan man nog inte ha!

 


Tips

 
Jag borde inte tipsa er om detta, för jag vill ju vinna! Men butiken Sött och Salt har en uttlottning på två av dessa fina hjärtan, så in och spana in hemsidan, titta på allt fin de har och allt fint hon virkat och var med i tävlinge vettja! 

En ny på fot

 

Vi har nattliga cirkusar här för stunden, förkylningar som inte vill ge med sig och mardrömmar gör att vi vissa nätter varit mer vakna än sovit den senaste veckan. Vore att ljunga om jag sa något annat än att jag var trött och kan somna ståendes, men med två små vildar gör ju att man ändå håller igång och inte somnar! Så idag tänkte vi pigga till oss genom att ta upp alla julsaker! 
Vår senaste "hej och välkommen" är denna lampa. Vi fick den från mamma och pappa och den har funnits i vårt hem sen vi var små, så det känns lite extra bra att nu få ha den i vårt hem!


På plats

 
Det har varit lite tyst hör inne de senaste dagarna, jag har en snvis förklning som inte ritkigt vill släppa. Men nu börjar jag se ljuset i tunneln gällande förkylningen så jag hoppasjag vaknar pigg som bara den imorgon. Idag skulle jag egentligen på en etfterlängtad lunch med två av mina vänner på stan, men det ställdes in när jag inte mådde så bra. Så ja vad gör man då en lördag i slutet av november, jo packar upp lite ljusstakar och röda stjärnor! Nästa vecka då det är första advent så kommer ju alla anadra julsaker upp så då tog vi upp dessa idag! Men insåg att jag inte gillar dessa två allt för mycket, så ska ev pimpa till dem lite eller leta efter nya på loppisen jag ska på i början av veckan! Nu blir det "så mycket bättre" trevlig lördagskväll på Er! 

Näverhjärta

 
Jag hittade lite näver på marken härromdagen när vi var ute och gick. 
 
 
Med hjälp av en kniv lyckades jag skära ut ett hjärta
 
 
Med ett rött band fäste jag den runt en kruka och vips blev krukan lite mer juligare! Enkelt och billigt tips att få det lite finare i sitt hem. Funderar på att skära ut flera hjärtan och sen hänga upp dem i vår gran, men det får bli ett senare projekt.
 

Lussebullar med kardemumma

 
Idag har vi fått ännu lite mer julkänslor här hemma. Jennie kom upp på eftermiddagen och så har vi bakat lussebullar ihop till julmusik! Vi testade att göra med kardemumma i, mycket gott och en rolig variant till de vanliga lussebullarna. Receptet på dessa godingar hittar ni här.
 
 
Jennie hade även läst att man skulle lägga russinen i blöt för att få saftigare bullar, just för att russinen annars suger åt sig av vätskan i degen. Jag tycker allt att våra blev väldigt saftiga och så blev russinen mjukare!
 
 
Det bakades vilt med degen
 
 
och sen blev det små russinhögar i bullarna
 
 
och sen kunde vi njuta av gyllenbrunna bullar! Dessa kommer jag helt klart baka igen!

En loppad bricka

 
En stor kopp te, ett gäng halstabletter, Mistresses (ja jag hopar att se sverige matchen) och min senaste loppade bricka med tända ljus. Ja så ser min kväll ut. Jag var egentligen ute efter någon mer gammal bricka, men efter att ha letat ett lång tag så fick det bli en nyare variant. Även ljusstakarna och de små glasen är från olika loppisar och ja kottarna, de är ju från skogen såklart! Nu ska jag bara hitta små ljus till ljusstakarna också.Nej nu mer te och halstabletter. 

Målarverkstad

 
Idag gick vi på pinjakt på vår förmiddagspromenad. Dockvagnen var med och i den samlade vi pinnar så det stod härliga till! När vi kom hem valde vi ut några som vi tog med oss in, även två stenar fick hänga på in. Sen kom vattenfärgerna fram och sen tillbringade vi en lång tid att måla på våra pinnar och stenar. Lite roligare ibland än att "bara" måla på papper! 
 
 
Nu på kvällen var vi på föräldrarmöte på olivias förskola. Vad jag gillar vår förskola och alla deras idéer, man blir så inspirerad av alla deras tankar, lekar och allt de gör med så lite material och som uppskattas så av barnen. Varför inte ett ljudmemory eller dockteater med kort på olika djur?! Jag ska definitiv "härma" några av deras saker och göra här hemma med barnen. Känns så bra att våra barn går just där! 

Loppissöndag

 
Redan söndagskväll, vart försvinner helgerna egentligen?! Lekpark, familjemys, besök av morfar, skaldjurskväll med sambon, hundvakt och så loppisbesök har vi hunnit med i helgen. Så ja kanske inte så konstigt att det känns som de bara försvinner! Jag och en kompis testade idag en ny loppis som visade sig vara jätte bra. Det var riktigt mycket fina grejor som jag lätt hade kunnat ta med mig hem, så hit kommer jag definitvit åka igen!
 
 
Bland annat fyndade jag en hink med lego för bara 50 kronor. Perfekt då vi har två legotokiga barn här hemma!
 
 
Även ett gäng böcker hittade jag, en gamal bibel från 1907, bamse och så två julböcker. Även lite kläder och andra leksaker fick hänge med hem med. Nej ni, nu ska jag krypa till kojs. Hoppas ni alla haft en finfin helg!

Dagar som denna

 
Idag för exakt tre år sedan for min farfar till Nangijala och lämna oss här. Han reste till körsbärsdalen och till farmor. Han lämnade oss med minnen av barkbåtar, lukten av hans pipa och ljudet av hans höga skratt. Han var nykär, på tok för ung och hade så mycket kvar att leva för. Det känns som det var igår jag träffade honom, samtidigt känns det som evigheter sen vi satt där längst fram i kyrkan med tårar längst kinderna. Jag undrar om saknade någonsin kommer att minska. 
Dessa dagar är det extra skönt att ha vänner och dessa två filurer, som så lätt får en på andra tankar och man glömmer för en stund vilken dag det just är.
 
 

Hyacinterna har flyttat in

 
Idag fick hyacinterna flytta in hos oss! Alldeles för tidigt tyker nog vissa, men i precis lagom tid tycker jag. Varför smälla upp allt julpynt samtidigt, när man istället kan dra ut på det och njuta extra mycket av varje sak?!
Tre hyacinter hamnade i mossa i mitt senaste fynd från en loppis och så ett rött band runt, enkelt och så fint.
 
 
Silverek fick en annan hyacint runt sig och den sista hyacinten får sitta i en glasvas med mossa och grenar med röda bär som sällskap.
 
 
Även lingonriset vi plockade igår användes. Det hamnade i en före detta vas runt ett rött ljus. Jag tycker det är så roligt när man kan ta in saker från skogen och använda det. Det blir en extra charm över det hela!
 
 
  

Skattjakt

 

Jag är inne i en trötthetssvacka, så imorse var vi ute som vanligt och tankade frisk luft och energi. Vi gick till sjön bakom oss, där åt mellanmål, tittade efter fåglar och räknade båtar. Sen gick på skattjakt i skogen. Våra fynd från skogen ska vi använda till lite blommor och annat!

 


Tropicarium

 
Vi har en väldig lyx att bo nära kolmården och alla dess vilda djur. Så när det vägrar sluta regna en grå tisdag i november, ja då är det bara att packa in ungar och man i bilen och fara till tropicarium. Där tittade vi bland annat på små apor på lite för nära håll enligt mig.
 
 
Surikaterna stod vi länge och tittade på där de sprang, grävde, åt och brottades med varandra.
 
 
Ormar, spindlar, grodor, fiskar
 
 
Hängbron hos de andra aporna var en favorit att gå på
 
 
Ännu mer grodor, fiskar, ormar och spindlar
 
 
och så myror i benen på två små 
 
 
Men som stannade och skrek "haj haj" högt så fort de fick syn på en läskig haj. Ja, så den gråa regniga tisdagen blev riktigt lyckad ändå! 

Tillsammans kan vi hjälpa

 
 
Jag tror ingen har missat denna katastrof som har slagit till mot Filipinerna. Jag tittar på bilderna, men kan inte förstå eller ta in det. En mardröm känns inte som ett tillräckligt starkt ord. Tillsammans kan vi hjälpa till att hjälpa alla de drabbade och de mest utsatt är barnen i dessa områden. UNICEF finns på plats och högsta prioritet är nu att rädda barns liv. De får ut mediciner, mat, rent vatten och hygienartiklar till de drabbade barnen och deras familjer.
 

Hjälp UNICEF att rädda barns liv, ge en gåva på unicef.se eller SMS:a LIV till 72 900 för att ge 100 kr.


Små lampor

 

 

Jag har har inte riktigt varit så nöjd med sängen till Olivia, det har känts som om det är något som har saknats. När jag såg dessa lampor på Åhléns så kände jag att äntligen har jag hittat den sista pusselbiten! Så självklar fick de följa med hem och både jag och Olivia blev så nöjda. Extra mysigt att tända de nu när de börjar mörkna så tidigt på dagarna! 

Så glad jag bli att så många av er redan handlar så medvetet, man blir ju extra peppad att handla bra mat för vår jord när man vet att vi är flera som kämpar för samma sak. Så fungera jag iallafall! 


Dags att välja sida

 
Har du tänkt på att allt du stoppar i din korg eller vagn när du är och handlar är ett aktiv val för vad Du tycker är rätt eller fel? Om man väljer att köpa ägg från höns i bur och inte de äggkartonger som kommer från frigående höns, ja då indirket säger man ju att man helt klart accepterar och stödjer de gårdar där hönsen lever trång i bur. Om man köper bananer som inte är ekologiskt odlade, ja då säger man ju ja till bekämpningsmedlena som används så att de som arbetar där får men för livet. Samma sak gäller alla produkter med palmolja. En olja som är billig att använda, men där man skövlar regnskogar för att odla palmerna som man får oljan från. Palmolja finns i allt från kakor till smink. Palmolja står för att regnskogarna skövlas, djurater försvinner och att växthuseffekten ökar.  Nu är det dags att välja sida, vilken sida väljer du?!
 
 (Nu vet jag att kravmärkta och ekolgoiska produkter ibland är snäppet dyrare och man inte alltid har råd med de, men bara att man är medveten om vilka val man gör när man går och handlar. Det finns såklart även annat som man också ska tänka på när man handlar för att ta hand om vår värld!  ) 
 
 
 
Idag passade jag på att läsa på en hel del förpackningar kakor när jag var och handlade och de är få som inte innehåller palmolja, skrämmande. 
 

I ny skepnad

 
Fredag idag och ja fast man "bara" är hemma så är det alltid något speciellt med just fredagar. Helgen ligger framför oss, sambon jobbar inte och ja, man njuter lite extra över livet helt enkelt. Att helgen även är full av syskonhäng, utekväll och vänner gör ju att man är extra glad en dag som denna! 
Jag har ju inte visat er hur byrån blev i sin nya skepnad, nu är ju inte riktigt det klart ännu då jag ska flytta och ändra på det som står ovan på den. Men stor skillnad blev det iallafall, från bruna och lite klumpig till vit och fin! Ha en riktigt härlig fredag nu vänner! 

Lagom Juligt

 
Idag är det en går dag här, dimman slingrar sig runt husknutarna och molnen år så låga att det känns som man kan nå dem om man ställer sig på tå. Vi har varit ute en sväng, jag och lillebror och nu sover han gott. Lill-loppan är på förskolan och jag ska baka en sats med knäckisar medan än så länge bara jag och katten är vaken. Häromdagen bakade jag något så galet gott, kringlor och inte vilka som helst. Utan sockrade saffaranskringlor. Lätt var det också och sådär lagom juligt såhär i november!
 
Det Du behöver ha hemma är:
 
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl socker eller vit sirap
1 g saffran
1 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
 
pensling och garnering
smält smör
socker
 
Börja med att värma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, smöret och sockret/vita sirapen. Stöt ev saffranet med saltet innan de båda blandas ner i bunken tillsammans med nästan allt vetemjöl. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig, men ganska lös. Låt den nu jäsa övertäckt i 30 minuter
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca 40 bitar. Rulla ut varje bit till ca 30 cm långa längder och forma de sedan till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa övertäckta i 30 minuter.
 
Nu ska de gräddas i mitten av ugnen i 5-8 minuter, 225 grader. Pensla sedan kringlorna med lite smör och doppa dem i socker. Låt de sedan svalan på galler under en bakduk. 
 
 
Dessa kommer jag nog baka både en och två gånger till innan detta år är slut!

Sista rycket

Idag kör vi nog sista rycket i vår trädgård och planterar lite syrener. Kanske lite för sent för, men det märks om de tar sig i vår eller inte. Men med Lite kärlek, omtanke och tummarna som vi håller hårt så borde de nog klara sig!


Kottar

 

För att skapa lite extra höststämning hemma hos oss så har vi ett band med kottar som pryder vårt matbord. Antingen fixar man ihop det själv, annars så gör man som jag och köper det på blomsterlandet för 79 kronor.


Svartvit

 

Igår var vi hos min mormor, fikade, lekte och som vanligt pratade gamla minnen. Igår tittade vi även på fullt med gamla kort på när min mormor och morfar var liten och till min glädje fick jag ett bröllopskort på dem. Svartvita kort är så vackra och extra fint då de är bröllopskort! Detta ska ramas in och ställas på en byrå jag målat om och som jag just från min mormor och morfar. Det lilla måttet fick jag också, det var hennes första decilitermått som hon köpte efter de gift sig. 

Idag är det ju äntligen sol igen, så nu ska vi snart ut och njuta!


Julmys

 
Igår hade vi ett mycket efterlängtat julpyssel hemma hos min faster och hennes man. Så fort vi kom innan för dörren slog lukten av glögg emot oss, sen bjöds det på lussebullar och julmusik strömmade ut från stereon. Vi drog genast igång med julpysslet, kranstillverkning var det som var i fokus, men även en del tomtar och julkort gjordes. 
 
 
Bordet var fullt av allt mellan himmel och jord i pysselväg, himmelriket!
 
 
Efter julpysslet dukades det långbord i vardagsrummet, där blev vi sittandes en lång stund medan det bjöds på älggryta och lax för oss som inte äter kött. En mycket mysig och lyckad kväll helt enkelt. 
 
 
Jag fuskade dock lite igår, då jag hade sparat min krans med mossa från förra årets kransbindande. Så jag pimpade bara till den med lite nya detaljer, som snö, kottar, nytt band och fågel. 
 
 
Jag gjorde även en enkel "bukett" med granris, kottar, band och snören som jag ska hänga upp någonstans i vårt hus! 

Tjuvstarta

Första november idag och jag har redan inhandla 3 tidningar med jultema och vi är inne på andra pepparkaksburken. Ja julen står mig väldigt varmt om hjärtat, så nu när november är här då får man väll börja tjuvstarta lite?! Lussebullsbak, avdentsljusstakar och en och annan jullåt kommer det nog att hinna bli innan denna månad är slut!
Idag är vi sega igen efter en lite tuffare natt då Olivia återigen var vaken och Max körde sitt nattpass som vanligt. Men sol ute och snart kommer goa vänner på fredagsmys och bus. Trevlig fredag på er!


RSS 2.0