Matkassen

 
Idag började vår morgon efter en väldigt vaken natt att jag missade att lillebror hade en tuschpenna i handen. Snabbt som tusan var det stora blåa streck i vår soffa, nej på honom kan jag inte bli arg bara förklara att det är på pappret man ska rita. På mig själv däremot har jag all rätt att bli arg, missa att en 1 årig som närmar sig soffan har en penna utan kork i högsta hugg. Ja det är en dålig kombination helt enkelt! 

Men efter lite blåa streck i soffan blev vår dag bra och ikväll kommer jag även somna extra gott då dagens goda gärning känns extra bra. När jag storhandlade så handlade jag en påse extra som jag sedan lämnade av hos en familj inne i stan som var i stort behov av mat. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsamman kan vi göra världen så mycket bättre! Jag hittade matkassen på Fröken M:s blogg  och letade genast upp deras sida på facebook. Matkassen är en sida för oss i samhället som vill hjälpa familjer i vår närhet som för stunden har det lite knapert med ex mat eller kläder och då framför allt till barnen. Sidan drivs helt ideellt och alla hjälper alla. Så kika in på sidan och se vart Du kan bidra! 


Lys upp

 
Vilken grå dag det är här idag, känns som en typisk höstdag med lite regn i luften och grå moln så lång ögat når. Jag går runt här inne med lamporna tända och städar. Lillebror sover i vagnen och storasyster busar på förskolan. 
Vi har en plan att göra vårt hus lite mer gammaldags, ja utsidan alltså. Här inne är det ju redan loppisfynd lite överallt! Första steget var att byta utelampor, från stilrena som bara lyste upp fasaden så bytte vi till en äldre variant. Nöjda som tusan är vi, nu ska vi testa att tejpa på våra fönster och se hur det skulle se ut med spröjs! 
 
 

Mysigt

 

I Olivias rum står det vid ena väggen en docksäng med bland annat docka Stina i. Docksängen fick jag av min mormor när jag var liten och dockan gjorde min farmor till mig när jag var i Olivias ålder. Sängen ska målas om i någon av de två översta färgerna i denna byrå, den understa färgen har Olivias säng fått. Jag blir alltid extra varm i hjärtat när jag ser att Olivia leker med Stina och bäddas ner i denna säng. Tänk att något som jag hade så mycket glädje av när jag var liten, nu ger min dotter glädje. Det är mysigt det! 

 


Loppis på Borgen

 
Idag har jag vairt på den årliga lopisen på Borgen här i stan. Barnkläder och leksaker varvat med gamla skolplancher och mer "finare" ting med samlarvärde och så ett gäng julsaker där i mellan. 
 
 
Jag fick med mig en hel hög med grejor och jag hade lätt kunnat handla massor mer. Snickarbänken kostade en femtilapp och då fick man med ett gäng verktyg och kruvar, detta ska bli en av barnens julklappar!
 
 
Men ett tält fick de att leka i nu. Även klänningen och väskan hon har i handen och den som ligger på golvet med en docka i inhandlades idag.
 
 
3 klänningar/tunikor hittade jag för en tjugolapp styck.
 
 
Men bästa köpte idag är nog ändå en vinteroverall till Olivia från kaxs som jag fick för endast, håll i er nu, 30 kronor. Man kan helt enkelt inte få nog av att gå på loppisar, älskar det!!

Malmö museum

 

 
Under vårt besök nere hos min syster i Lund åkte vi en dag till Malmö museum.
 

 

 Där besökt vi bland annat 20-talet och beundrade fina klänningar. 

 

 

Sen fick vi följa hur leksaker har ändrats genom tiden

 

 

Olivia lyssnade noggrant i varje hörlur

 

 

Vi testade livet på en u-båt

 

 
 
 
  Vi tittade och testkörde lok och tåg i olika färger och former och såg hur motorerna fungerade.
 

 

Sen hängde vi en stund i en stor bilhall, bilar från förr och spekulationer om bilar i framtiden kunde man se.

 

 

Vi provkörde ett gäng bilar och denna brandbil blev favoriten

 

sen sprang vi av den sista av energin i deras fantastiska lekrum. Jag rekommenderar er verkligen av besöka Malmö museum om ni är där i krokarna, detta vi såg var bara en liten del av allt de hade som man kunde uppleva och se! 


Lund


Koppar

20 minuter efter vi klivit av tåget i ett varmt och soligt Lund hade jag redan fyndat på en loppis. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag kunde inte måste henne ligga kvar i kartongen med alla prylar. 10 kronor betalade jag och då fick även Olivia en tablettask, en lite plastdocka och Elsa fick en nallebjörn i porslin av mannen som hade loppisen. Idag blir det en vända på stan i Lund och sen mest häng och mys med syster och systerdotter!


På gång

God förmiddag!
Vilken grå och regnig dag det är här idag, tur att Olivia och jag ska ut på äventyr och förhoppningsvis åker mot finare väder!
Vi har börjat så smått göra i ordning i Max blivande rum, än så länge sover han i Olivias rum så hans rum är mest lekrum för stunden. Kaos har det varit där inne, men häromdagen tog vi tag i det. Flyttade lite möbler, tog in några nya och flyttade ner visa till förrådet. Vi är inte klara, men på gång nu! En läshörna fick vi till i rummet iallafall, där sitts det mycket nu och läser böcker på löpande band!


Topping

 
I lördags var vi bortbjudna till ett par vänner, vi var 6 vuxna och 7 barn i åldrar 4 år till  månad. Det är ju så härligt när det är så mycket barn som far runt och alla är vän med alla. De sjungs, dansas, leks, pusslas, kryps, springs, bilar far, Barbies kläs på och av och alla har det så skoj. Jag hade med mig en efterrätt till oss vuxna och barnen skulle äta glass, dock somnade nästan alla innan det blev dax för fika! Men ett litet tips om ni vill göra er kladdkaka ett snäpp godare är att ha på denna topping. 
Det Du behöver ha hemma är.

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk smör
2 dl salta jordnötter
 
Häll grädden, socker och sirap i en kastrull och låt det koka ordentligt till 120 grader. Rör om i kastrullen lite då och då. Ta bort den från värmen och klicka i smöret och rör om ordentligt. Rör sedan ner jordnötterna och häll sedan kolablandningen över kakan. Jag hade gjort kladdkakan innan på dagen och gjorden toppingen precis innan vi skulle äta kakan så den var lite ljummen och go. 
 
 

Hemma hos

 
vi var hemma hos ett par vänner igår, tre par var vi och så ett gäng barn. Det var skoj, bus, jaga, dockvangsrache, prat, skratt och ja väldigt trevligt! paret vi var hos har ett väldigt fint hem, mycket vit, stjärna och lite gammeldagsstil. Den fina tallrikshyllan som pryder deras vägg har mannen i hushållet snickrat ihop, händig karl! 
 
 
Vi har länge pratat o att göra en lite köksdel i någon av barnens rum och igår fick vi verkligen inspiration av deras köksdel i deras barns rum. Vem vill inte laga mat här?!
 
 
Olivia och en av barnen roar sig med alla leksaker som fanns att titta och leka med. 
 
 
Jag har länge viljat ha en kristallkrona i ett av våra badrum och i ett av deras hängde denna. nu ska jag bara jobba lite på sambon så får vi se om vi också någon dag kan ha en sådan i vårt hus! 

Knäckisar

 
Fredag, solen skiner och vi har en familjedag. Bättre start på helgen kan man nog inte ha! Även den första lilla lilla snön kom inatt, vilket gjorde att julen genast kändes så mycket närmare, underbart. Vi har mest pysslat runt nu på förmiddagen, bakat, tittat på pärlor och så spelet spel. Det vi bakade var dessa knäckebröd. Jag har börjat få svårt att äta gluten, så har i princip uteslutigt det från min kost och då är dessa knäckisar bra då det bara är majsmjöl i. Ät dom till frukos, mellanmål eller till kvällsmyset med goda ostar på, jag lovar att de kommer bli uppskattade av alla!
 
Det Du behöver ha hemma är:
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
1 rejäl nya flingsalt
 
Ta fram en bunke och blanda samman majsmjöllet, alla "frön", det kokande vattnet och oljan. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och tryck ut "smeten" så den är platt som en pankaka. Strö på saltet, enligt mig kan det i princip inte bli för mycket. sen ska den in mitten av ugnen på 150 grader i 1 timme. Sen är det bara att njuta! Jag kan ju tillägga att man kan höfta lite med mängden på de olika "fröna" och att dessa även är våra barns favoritmackor!
 
 
 

Kikare

 
Jag gillar att pyssla och Olivia verkar gå i mina fotspår. Det som är bra med just pyssel, förutom att det är något roligt man gör tillsammans, är att man faktiskt kan pyssla ihop många leksaker själva. Man behöver inte handla dyra saker till barnen för att de ska vara nöjda och glada. De få leksaker jag har köpt nya och kostat en slant är faktiskt de som de leker minst med. Men det kan ju ändras, än så bryr hon sig ju inte så mycket om vad som är "rätt" leksak att ha.  Det blir nog skillnad är hon blir äldre! 
Härrom veckan gjorde vi en kikare, två toalettrullar, en bit snöre och så lite färg.
 
 
Noggrant målades toalettpappersrullarna i hennes favoritfärg lila.
 
 
Vi satt fast en lång snöre som hon kunde ha runt halsen och två små mellan rullarna. Så vips var kikaren klar.
Som hon leker med denna och så stolt hon är över den, det är helt underbart att se! 
Har ni några pysseltips med barnen som ni kan dela med er av?!
 
 

Vad hände?

Jag skulle aldrig ha några pelargoner tänkte jag när jag var yngre. Det är min mammas favoritblomma och vi hade dem nästan jämt på köksbordet. För nästan 1,5 år sedan köpte jag mina två första pelargoner. Ja och nu har jag 16 stycket, vad hände egentligen?


Dagen på Ikea

 
Idag har vi som sagt vandrat runt på Ikea. Vi har det inte i vår stad så det blir alltid lite extra kul att åka dit, som en liten dagsutflykt! Vi har bland annat hittat nya favoriter, som denna fina soffa.
 
 
vi har beundrat fina kök och jag bara älskar de översta små luckorna med glas i!
 
 
Vi har busat en hel del, perfekt affär att åka till med barn ju,
 
 
och så har vi ju ätigt god mat till en liten peng och max åt de obligatoriska köttbullarna! 
 
 
Vi har köpt julklappar, som detta staffli man kan rita på. Ena sidan med kritor och andra sidan med pennor.
 
 
och så fick vi med oss denna skatt hem. En finfin tallrikshylla som jag hela tiden gick och tittade på då den var uppsatt lite över allt på Ikea. Men 400 kändes så mycket, förstå med glädje när jag hittade den på fyndhörnan med ett litet litet skrapmärke som man knappt inte ser (var tvungen att fråga en personal varför den var på fyndhörnan) för "bara" 300. Ja, då måste man ju bara köpa den. En tallrikshylla har jag länge letat efter till köket, men inte hitta någon som fallit mig i smaken. Dock är den 2 cm för bred, ska se om jag kan kapa hyllorna. Annars får den hänga fint i Max rum istället! 

Ikea

Idag är vi här, ja på Ikea och spanar in möbler av all dess slag. Perfekt nöje för en grå tisdag!


Sådär ja!

 
Sådär nu är det sista gjort på Olivia säng, så nu är den klar! Så här såg den ut när vi köpte den, sen med lite lilla färg och en väggtext så blev den som en ny säng! Olivia stortrivs i den, både om natten och även om dagen då hon och lillebror gärna hänger i hennes säng. Nu ska vi bara hitta lite nya lakan som är anpassade till en stor säng och så ett överkast, sen så är jag helt nöjd med sängen!
 
Den fina väggtexten kommer från Balorina

Frasiga Laxkakor

 
Helgen har som vanligt försvunnit i rasande takt och den har gått i familjens tecken. I fredags så hängde vi med sambons famlij,  i lördags med min och idag har vi hunnit med bådas familjer! Vi bjöd på lunch idag iallafall här i huset till min familj, frasig laxkakor blev det. Mycket goda och väldigt lättlagade!
 
Det Du behöver ha hemma är:
 500-600 g skinn - och benfri laxfilé
1 mild chilifrukt
3 salladslökar
1 äggvita
1-2 krm salt
3 msk maizena
3 msk rapsolja till stekning
 
Dippsås
1 dl japansk soja
1 msk fisksås
1 tsk sesamolja
1 msk färsk riven ingefära
1 msk sesamfrön
 
Till servering 
Limeklyftor
 
Börja med att skära laxen i tunna strimlor och mixa den sedan i matberedaren till en färs. Det går även att du skär den i små bitar. Dela, kärna ut och finstrimla chilifrukten och skiva salladslöken. Vispa upp äggvitan lite lätt i en bunke. Blanda i laxfärsen, saltet, maizenan och rör runt. Blanda sedan ner chilin och salladslöken. Forma sedan färsen till små kakor och stek dem gyllenbrunna på medelvärme i 1-3 minuter på varje sida. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
Dippsåsen: Blanda soja, fisksås, sesamolja och ingefära i en bunke och låt den stå i 10 minuter. Sila den sedan och blanda i sesamfröna. Servera laxkakorna nystekta med dippsåsen och limeklyftor! 
 
 

Fredagsfina

 

Idag har fredagen mest lunkat fram, efter ett gäng styriga nätter så kom tröttheten ifatt idag. Så vi har mest varit ute, sovit och nu en sväng hos barnens farmor på kvällen. Idag har vi även varit fina dagen till ära, hattarna som jag fått av mina faster åkte på vid matbordet!


Inte som man tänkt

 

Ibland blir det inte alltid som man tänk sig, 3 lagar vit färg gjorde att ljusstakarna blev ljusrosa. Jag ska se om jag kan måla dem igen och se om den rosa nyansen mildras lite!


Redo

 

När vi skulle gå och lägga oss idag gick Olivia ut och tog på sig vantar, reflexväst och luva. Sen var hon redo att sova!


Vitlök

 

Idag är det en grå dag här, vi har lamporna tända här inne och den gråa himlen känns som den hänger på hustaket. Men alla vackra löv i skogen runt husknuten gör att man faktiskt inte bryr sig om det tråkiga vädret, det är ju ändå så vackert ute! Vi har en tvätt-och städ dag här hemma jag och Maxen. Lill-loppan är och leker för fullt på förskolan, så med bara ett barn gäller det att passa på att få undan på tvätten! Annars bjuder inte alls dagen på så mycket spännande, en lugn och skön dag helt enkelt. Men ni, ni har väll inte glömt att stoppa ner vitlöken i jorden? Premiär för min del gällande just vitlök och jag väntar med spänning till sommaren då jag förhoppningsvis får dra upp stora fina vitlökar från jorden! 


Nu kör vi

 

 

Äntligen, igår började jag måla om den byrå. Nästan ett år efter att jag fick den står den nu överst på min Att-Måla lista. Så nu kliar det allt i fingrarna att få måla klart den!


Mumsig Paj

 
Igår var min faster och hennes man här, väldigt mysigt att ha dem här i vanlig lördag! Vi åt lite lunch, lekte med barnen och diskuterade vår trädgård, då de båda är väldigt kunniga inom det området. Jag gjorde en väldigt god blåbärs- och mandel paj, som ni bara måste testa. Det är Underbaraclara som har tagit fram receptet till Norrmejerier, gudomligt gott!
 
 
Två fina krukor med blommor kom dom med
 
 
och även lite kläder, bland annat denna spetsblus från förr. Nej, jag kommer nog aldrig bära den men den är väldigt fin på sin galge tycker jag allt. Får se vad jag ska hitta på med den!

Äppelkrans

 
Jag tänkte bara snabbt såhär på lördagskvällen visa hur man kan göra en väldigt enkel krans av äpplen. Det enda som man behöver är fina äpplen och ståltråd av den lite mer grövre sorten. Ta äpplena och gör hål i dem, jag använde en skruvmejsel. Trä sen upp äpplena på ståltråden och forma en krans av dem. Sist gör du en krok av ståltråden och böjer in ståltrådsändarna i äpplena igen. 
 
 
Jag bad även ett snöre där kroken blev för att göra kransen lite roligare! 

Bad bad bad

 

Idag har har det som sagt varit bad för hela slanten som stått på schemat!

 

 

På denna avdelning på badhuset har vi lekt

 

 

Vi har bland annat hängt med krokodiler 

 

 

Bubblat 

 

Och så avslutade vi med lite lek i skåpen! Att skåp kan vara så roliga, det hade jag ingen aning om! 


Badhuset

Idag ska vi spendera dagen i badhuset. Premiär för oss här, men vi hoppas på att det ska bli succé!


Ett snabbt hej

Det blir sett snabbt hej, efter att ha spenderat förmiddagen med goda vänner är jag nu hemma en kortis innan jag ska fara till stallet. Från förmiddagen fick jag även med mig ett gäng fina röda äpplen som jag ska binda en enkel krans av, men det får bli ikväll! Ha en trevlig torsdag nu!


Idolen

 
Max har en stor Idol här i livet och det är Bamse eller Baba som han själv kallar honom. Om denna Baba pratas det mycket om, första ordet varje morgon är Baba? och så tittar hans sig runt och undrar vart den där björnen i blå mössa har tagit vägen. När vi sen kommer ut i vardagsrummet, springer han fram skrikandes Baba Baba! och drar ut en Bamsebok från hyllan. Ögonen glittrar medan han börjar bläddra i boken. Jag vet inte hur många Bamseböcker vi läser om dagarna, gärna om och om igen och gärna samma böcker. Även att leka med Bamse och hans vänner görs det, de dras runt på, åker vagn och mest bäras runt på. Roligt att de kan hitta någon som de håller så kär och då är ju Bamse en bra björn att gilla! 
 
 
En av favoritböckerna att bläddra i är en målarbok med bamse, borde vara hemskt tråkig eftersom den mest är vit. Men han kan bläddra i den långa stunder!

Fram ut skåpen

 
Nu har mina ljuslyktor kommit fram ur vår skåp, det är ju nästan det som är det bästa med just hösten. Nu är "mystiden" här med brasor och tända ljus! Dessa tre hamnade på bordet, lite näver, ljung och en kotte fick pryda dem. Hösten är ju så perfekt, för det finns så mycket fin i naturen som man kan plocka in och göra fint med inomhus! 

RSS 2.0