Glitter och pärlor

Nyårsafton idag, glitter, glamour och pärlornas afton! Halsbandet gjorde jag klart igår, klänningen har hängts fram, barnens kläder har inhandlats och ja, nu börjar vi bli klara!
Vilket år 2012 har varit, vårt första år som husägare, vår älskade son och lillebror Max kom till oss den där varma sommarkvällen och livet har helt enkelt varit riktigt bra! Så nu ser vi med spänning fram emot 2013 som jag gissar på kommer bli ett riktigt bra år det med! Ha ett riktigt Gott Nytt År nu!!


Jul i en äggkartong

Nästa år siktar vi på att göra en julkrubba och ett tomtebo i äggkartonger! Jag hittade dessa två på panduros hemsida. Så galet söta och dessa borde man ju kunna göra själv! 
 

Kaninkorg

 

Ett av mina fynd på mellandagsrean är denna kaninkorg som jag hittade på Åhléns för bara 99 kronor. En perfekt korg för lego eller för andra leksaker!


Femte generationen

 
Idag har vi varit hos min gammelmormor, jag, min pappa och de båda busfröna spenderade lördagslunchen där. Där tittade vi bland annat på kort som sträckte sig så långt tillbaka som till hennes gammelmormor! 
 
 
Hon fyller hela 100 år i sommar och bor fortfarande hemma med knappt någon hemhjälp alls. En riktigt lite krutgumma!
 
 
Max och Olivia blir den femte generationen i släkten och det är allt lite häftigt att säga till dem att det är morfars mormor som vi var hos idag! 

Skjortan på

 
Det har känts som vår här idag, sol och blå himmel. Men dock isbana på vägarna, så jag smög fram när jag var ute och gick med barnvagnen! 
Ikväll ska jag och min kära sambo in till stan på tu man hand, det ska bli så mysigt. Först ska vi bara vandra runt i staden hand i hand och sen gå på en fiskresturang och äta gott! Känns som vi ska på dejt! Så nu är finkläderna på, vit ny skjorta med spets för min del, och så lite smink på det så är vi redo! 

Vår Jul

 
Vilken jul vi har haft det, jag har haft så fullt upp med att njuta så jag tog lite ledigt från datorn! Vi har bland annat haft lill-jul med lite vänner, med massor med god mat och lekfulla barn.
 
 
Efter att barnen hade somnat spelade vi spel till långt in på natten
 
 
och provade hur vi skulle se ut i mustasch
 
 
På självaste julafton så böjds det på ett lite mer alternativt julbord hos mina föräldrar, bland annat med fikonbörd, squash-och halloumiplättar och massor med lax! 
 
 
Julsaga har spelats, en lite modernare variant då tomtarna var med i bethlehem
 
 
vi fick träffa tomten som i år kom med lite glitter på sin mössa
 
 
och så har vi öppnat alla paket under granen och fått massor med fina saker från tomten! 

Tid

Tiden finns för tillfället inte till för att sitta vid dator, vi har fullt upp med att träffa nära och kära, njuta av juletiden, lukta på hyacinter, julpyssla, baka, Lill-jular och bara att vara! Men återkommer kanske ikväll eller om några dagar då tiden finns! Ha en riktigt mysig fjärde advent nu!


Himmelskt goda

 
Jag måste bara tipsa om ett sådant galet gott julgodis jag gjorde häromdagen, Amerikanska chokladfudge. Jag kan inte bara låta bli dem, måste bara ta en bit till och så en till och så....ja tur att vi ska bjuda på dem på lördag då vi ska ha lill-jul här. Annars hade jag lätt ätigt upp alla (och fått galet ont i magen då jag inte tål laktos och dessa inhåller det men jag kan inte behärska mig bara en till...) Så här kommer receptet tilldessa goda saker.
 
Det du behöver ha hemma är:
 
2 1/2 dl pecanötter eller valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (ca 395 g)
200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad, jag körde på blockchoklad. 
1 1/2 tsk vaniljsocker
 
Börja med att klä en form 20x20 med bakplåtspapper. Hacka nötterna och rosta dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen 1 ca 10 minuter på 175 grader. Lägg smöret och saltet i en skål och häll över de varma nötterna i skålen så att smöret smälter. Hacka all choklad och lägg i en bunke med den kondenserade mjölken. Smält chokladen över vattenbad, rör ordentligt så allt smälter. Blanda ner nötterna och vaniljsockret i chokladen och häll upp i formen. Släta till på ytan med baksidan av en sked. Låt den nu svalna och sätt in formen i kylen minst en timme. Ta ut fudgen sen och skär i fyrkanter. Sen kan du njuta av dessa goda skapelser! 
Nu ska jag se på Ernst se om han hittar på något fint idag. Tänk om man själv hade all den tiden åt pyssel! Förresten jag såg att han har en tidning, någon som har läst den?!
 

Narciss

 
Vår Narciss har börjar slå ut nu, vackra vita blommor på höga stjälkar
 
 
Men det är ingen blomma för de som inte tål stark blomdoft. Men fina är de, lite höga och vingliga dock! 

Sitta upp

Att ligga ner är inte Max melodi, nej sitta upp ska man nu jämt göra även när man är trött och borde sova. Ja, sova förresten är också bortkastad tid tycker Max, vaken ska man vara. 
Så nu funderar vi på att byta till sittdelen i vagnen, nackdelen är ju då att den är framåtvänd. Men att ha Max i liggandes i vagnen vaken går snart inte, han ligget som ett V, med huvudet och fötterna i luften! Så när Olivia inte sitter i vagnen lånar han nu hennes plats!


Stjärnjakt

 
Vi klädde ju vår julgran här hemma förra veckan och hur blev den då kan man ju undra, jo finaste granen såklart! Huggen på vår egen tomt av manen i huset kan den ju inte annat än bli fin, men efter att vi hade satt fast alla kulor och ljus tycket jag att den såg så tom ut. Ja glitter har vi valt bort på grund av vår katt, men det var något annat tyckte jag. Sen kom jag på det, vi saknar ju en stjärna i toppen. Jag har letat i snart varje affär här i staden men hittar ingen fin, så den får vara stjärnlös ett tag till innan jag hittar en fin stjärna.
 
 
Lite pepparkakor hamnade i granen
 
 
även lite hemmapysslade pappershjärtan
 
 
och så de klassiska julgranskulorna och en snöflinga eller två. Jag gillar verkligen julgranskulor, speciellt i silver. När jag var yngre hade jag bland annat dessa i upphängda i något hörn i rummet året runt. 
 
 
och så en liten tomte fick hänga i granen med. Nästa år vill jag ha mer hemmapysslade grejor, men det hans inte med i år! 

Sås att äta med sked

God sås som man lätt bara kan äta med sked
 
Dagen har passerat i ett svep här, lämning av storasyster på dagis, julklappsinköp, hämtning av storasyster, lek och bus, lagning av middag, lek lite till, nattning av storasyster, lite lek till och nattning av lillebror. Nu sitter jag i soffan, datorn i knät, en glass i magen och morden i sandhman på tv. Snart snart ska jag kasta mig säng. Vi gjorde en sådan god sås till laxen till middag, 2 dl creme fraiche, 1-2 tsk dijonsenap, 1-2 tsk honung och sen lite salt på det. God som gatan och extra god om man serverar den i en fin skål! 

Björnen

Jag och lilla björnen är och gör staden idag! Sista julklapparna och fönstershopping står på listan!


Vit chokladtryffel

 
Idag är det 1 plusgrad här, det blir så blaskigt och blött. Nej bättre det är ett gäng minusgrader och knarr under skorna än plask. Inatt rasade all snö ner som hade legat på taket, jag vakade av ett sådan dån och trodde att huset skulle rasa. Som tur var så var sambon där som trött sa "det är bara snön från taket". Tyvärr drog även snön med sig en av takhuvorna, den tillhör ventilationen. Så imorgon blir det att ringa och försöka få någon att komma och fixa den. 
Igår hade vi lill-jul, eller ja stundtals trodde vi att det var självaste julafton! Hela dagen var som den brukar på julafton fast vi öppnade bara ett paket var och några saker hade vi tagit bort från julbordet. Ska ta lite bidler från min mor, så ni får se bilderna från dagen lite senare. 
Julgodis har nu börjat göras i vårt hus, först ut var vit chokladtryffel, väldigt söta med goda. Jag funderar på att göra mjuka chokladkola, saffranstryffel och pepparkaksknäck. Men har ni något förslag? Något gott julgodis ni kan tipsa om?
 

En försmak

Idag är det Lill-jul! En försmak av julen ska det bli med lite paket, lite julmat och julgodisverkstad med vår årlig tävling " snyggaste marsipanfiguren!". Först ska jag bara försöka få till någon fin ljuslykta som jag kan ha med och ge bort!

 


Lyft på locket

 
Fredag idag och det är dagen innan "lilla doppare" dagen här! Vi har nämligen lille-jul med min familj imorgon, då min syster väntar en liten knodd på nyårsafton så kan de inte komma upp till julafton. Så då kör vi en liten julafton imorgon! Så vi ska strax ner och välkomma dem hem till mina föräldrar då de har kört en längre sträcka för att komma hit upp. 
För ett tag sedan fyndande jag en lite glasskål med lock på en secondhand här i staden, gillar just att det är lock på den. 
 
 
För bara 40 kronor fick den följa med mig hem och jag känner mig lite sissådär fin varje gång jag lyfter på locket och väljer ett par örhängen att sätta på mig. 
 
 
På mitt lilla "smyckesbord" står nu skålen med locket på. "Smyckesbordet" är under uppbyggnad och jag vill gärna hitta en liten spegel med och lite flera skålar och burkar att ha smycken på. 

Favoritplatsen

 

För tillfället är sängen en av olivias favoritplatser här hemma, i den är det toppen att leka i. Man kan läsa böcker, pussla eller varför inte låtsas man är en myra som springer på kanten! Länge länge kan man leka i den!


Pepparkaksgumma och kristyr

 
Idag var vi uppe i ottan för att titta på Luciatåg på Olivias dagis, så mysigt. Finns nog inget finare luciatåg än när ett gäng barn lussar. Vissa sjöng högt och klart, andra kollade in sina luciakronor, någon stod med fingret i munnen (olivia), vissa stod med ryggen mot publiken och en del var facinerade av deras tärnljus. Olivia tyckte dock att morgonen var vädligt konstig, varför var alla mamma och pappor där, de hade  hon svårt att förstå.
 
 
Max beundrade storasysterns luciatåg från morfars knä, ätandes på ett finger då tänderna kliar så. 
 
 
Idag är det blir lite mer julstök här hemma som gäller, nu är snart det julpyntat klart här! Igår gjorde vi kristyr på lite pepparkakor, några hamnade i granen och några i våra fönster.
 
 
Med lite granris bakom och i röda band fick de hängas upp i våra vardagsrumsfönster.
 
 
Galet kul det var med kristyr, jag hade lite svårt att sluta "kristyra"!

Julklappar


 

Längst bort på vårt matbord, bakom julrosen och ljusstaken med änglarna, börjar nu en lite hög med julklappar bildas. Det märks att julen kommer närmare med stormsteg. Idag är det storhandling och sen mer julpyssel! Trevlig onsdag på Er!


Storasyster och lillebror

 
Att ha en lillebror tycker Olivia är helfestligt och man märker att han betyder så mycket för henne. Det första hon oftast säger när hon vaknar är "Maaa?" ( översättning: var är max?) och det sista hon oftast säger är  "Maaa" lägger huvudet på sidan med händerna under och pekar mot hans rum (översättning: max sover där inne).
 
 
Om bara Olvia och jag ska iväg så går hon alltid in och vinkar till Max och ibland får han även en puss. Så fort vi kommer hem vill hon se vart han är. 
 
 
Framförallt vill hon alltid vara nära honom, ligga bredvid honom på golvet eller sitta i soffan brevid honom. Jag blir så otroligt varm av lycka när man ser hur hon är med honom! Det var precis såhär jag hoppades på att det skulle bli! 

Granen

I år har vi en julgran från vår egna tomt! Sambon var ute i all snö förut och högg ner den så nu står den och tappar snö i vår hall. Snart ska vi klä den fin i kulor i olika färger och ringla glitter på dess grenar!

 


Inspiration

 
Snön vräker ner här idag med, hur mycket snö ska vi få i år egentligen?! En vit jul i år borde vi ju verkligen få iallafall! Jag och min mamma var nu en sväng på förmiddagen i en blomsterhandel som ligger här i närheten, man blir ju så pysselsugen när man ser allt fint som de har gjort med olika blommor. 
 
 
Stoppa ner lite stenar, mossa, blommor och tomtar i fina glas, perfekt som bordsdekoration eller att ha med sig när man är bortbjuden
 
 
eller ta en glasskål på fot och skapa lite fint i den!
 
 
Själv kom jag hem med en murgröna, julros och en vit narciss. Visst ni förresten att en murgröna ska man vattna lite och regelbundet. Om den blir torr så kommer all ohyra och när man väl sen vattnar den så börjar ohyran trivas som attans i blomman och sprider sig mer och mer. Det hade jag ingen aning om, man lär sig något varje dag! 

Äntligen på plats

 
Nu är äntligen byrån på plats! Det var länge sedan vi bestämde att vi skulle hämta den, men sen så har vi aldrig kunnat samtidigt. Men idag hämtade vi den från min moster som i sin tur fått den av min mormor och morfar. Jag  funderar på om jag ska måla om den till vit eller ev "gammelgrönt". Men det får nog bli senare i vår. Även sakerna som står på står där lite provisoriskt, måste fundera lite hur allt ska stå!
 
 
Vad jag gillar denna byrå, speciellt eftersom den stod på landet hos mormor och morfar. Där tillbringade vi många soliga dagar under somrarna när vi växte upp, en plats som har ett speciellt rum i mitt hjärta. 

December


 

Igår var jag och min mamma en sväng på stan och handlade lite julklappar, jag handlade bland annat en åt mig nämligen denna bok. När jag väl hade tagit ner den från hyllan och börjat bläddra i den så var jag fast, en underbar bok med recept och lite pussel. En sådan bok man bara kan ta fram och bläddra i! 
Idag ska vi äntligen hämta en byrå från min moster som min mormor och morfar har haft, det blir ju alltid extra speciellt med möbler som nära och kära har haft!


Två paket kom

 
Igår låg det två paket i vår brevlåda, alltid lika spännande och roligt att få något annat än räkningar och reklam! Paketen var från vår vän Rana med sin familj och det var ett till Olivia och ett till Max
 
 
Till Olivias lycka (och vår) var det en klänning med Lilla My på, Mumin är för tillfället väldigt populärt här hemma! Denna kläning har hon dansat och sprungit runt i både igår och idag och med jämna mellanrum böjer hon sig ner och tittar på lilla my och säger "my" eller "momin".
 
Max fick en snygg omlott tröja med självaste Mumin på och ett par snygga randiga brallor. Tusen tack för dessa fina presenter!!

Pulka

Idag tog vi tagit fram pulkan när vi skulle ta oss vår förmiddags promenad. Max låg i vagnen som jag drog framför mig och Olivia satt i pulkan som jag drog bakom mig, lite jobbigt i uppförsbackarna men det gick! Lika roligt det var att sitta i pulkan var det att dra vantarna i den!
Idag tar vi dagen lite som den kommer, morfar kommer i eftermiddag och ev blir det lite bakning då jag misslyckades grovt med mitt bakande igår. Nej nu på med lite julmusik!


Nedräkning

 
Idag är det en sådan dag som man helst vill vara ute, massor med snö att pulsa runt i, fågelkvitter från skogen och så alla dessa träd som snön ligger tung på, så vackert! Efter vi lämnat av Olivia, styrde jag vagnen med en sovandes Max i, hemåt och sen grävde jag fram bilen, soptunnorna, brevlådan och gjorde små gångar i vår trädgård. Även fåglarna fick sig lite mat i träden och lite granris hamande utanför dörren. 
19 dagar kvar nu, det går för fort tycker jag! På dessa 19 dagar ska det handlas julklappar, laga mat, julgodis ska göras, två lill-jular är inplanderade, julstök i huset och så ska vi bara njuta. Väldigt bra 19 dagar att se fram emot helt enkelt!
Jo förresten slänger ut en förfrågan, ingen som har en vinteroverall i storlek 80 som ligga och skräpar längst in i någon garderob som vill sälja den till mig? Jag tycker allt att Olivias overall är på gränsen nu, men annars får det bli en sväng in till stan de närmaste dagarna! 

Ljuskrona

 
Vad det har snöat och blåst här idag, vi fick skotta oss ut när sambon skule ut och kasta sopporna förut! Så idag har vi faktiskt haft en mysdag inne, olivia gillar inte alls att få snö i ansiktet och när snön far horisontellt ute känns det svårt att undvika att hon får den just i ansiktet. Men det är riktigt mysigt med all denna snö, bara den slutar fara så i luften!
Vi var på Rusta härromdagen och fick med oss smått och gott hem, bland annat en ljuskrona. Den hänger nu i ett av träden utanför vårt hus och lyser upp i mörkret.
 
 
ja inte den bästa bilden...men fin är den allt där den hänger och dinglar i trädet och sprider lite ljus!

Tand nr. 1

 

Igår såg vi att Max första tand är på väg upp! Vi har gissat på att det var någon tand på väg upp just efter som han vill ha allt i munnen, det kliar väll säkert en hel del kan man tänka sig. Så hej tand nr. 1!


Amaryllis

 
Idag har snön fortsatt att vräka ner här, så nu är det en riktigt vinterland här. Enligt prognosen ska det komma ännu mer snö här den närmaste veckan så vi borde få en vit jul i år!
Idag har vi pysslat, det var amaryllisen som behövde få lite fint runt sig. 
 
 
Lite björkris och tallkvistar fick fylla ut krukan
 
 
För att kvistarna skulle hålla sig på plats fick de sig en rosett om sig
 
 
Bredvid hyacinterna får den stå och nu måste jag verkligen ta mig i kragen och byta till julduk.

Littlephant

 

Igår var jag och Max en kortis på stan och beställde bland annat nya glasögon till mig, så skönt det ska bli när de kommer. Vi var inne på Lindex en sväng och där stod jag länge och beundrade märket littlephant, vilket härligt märke! De har sådana mönster och färger man blir glad av. Så igår kväll kikade jag in på deras hemsida, farligt farligt det fanns ju mängder jag vill ha!

 

 


Eget rum

 

Max har nu sovit två nätter i sitt rum, det känns så stort och väldigt tomt vid min säng. Men han vänder och vrider på sig konstant när han sover och så ligger och små snackar i sömnen, så man själv vaknar stup i ett när man ligger i sängen bredvid. Så nej, hur tomt det än blev bredvid min säng så måste jag få sovs ordentligt så jag kan leka för fullt på dagarna. Max har sovit som en stock dessa nätter, så han verkar inte alls bry sig om att han sover i eget rum!
Så nu måste ju hans rum fixas, någon som har något tips på affärer eller hemsidor där man kan hitta fina barntyger och gardiner?


Första ljuset brinner

 
I morse så tände vi det första ljuset i vår ljusstake och fast det känns långt kar tills alla fyra ljus brinner, så vet jag att december har en tendens att bara rusa iväg.
 
 
Denna söndag har vi tillbringat i nyköping, hos vännen Nanny och hennes Anders. De bjöd oss på tomtegröt!
 
 
och så bakade vi
 
 
Medans degen jäste så var det två busfrön som tog sig en mysstund under filten
 
 
och sen så var det dax att baka ut lussebullarna, lite olika former blev de helt bunten och det är ju det som är charmen med hembakat!

Glasburkar

 
Idag har det snöat ännu mer här, så nu börjar verkligen julkänslan infinna sig! Vi gick ner på dagen idag för att besöka en julmarknad, men den var inte riktigt där vi trodde. Så istället gick vi hem till vännen Alexandra och hennes barn, julmarknad får vi ta en annan dag! Alexandra hade varit pysselsugen härromdagen och gjort fina små lyktor av glasburkar, ett smart sätt att ta till vara på alla glasburkar man samlar på sig! 
 

RSS 2.0