Spana in denna tårta! Japp jag har bakat den, är faktiskt jäkligt stolt! haha lite får man väll skryta! Denna tårta bjöd jag mina vänner på när de var här idag och firade vår lill-loppa, super god blev den!
Det bu behöver ha hemma ifall du vill laga denna läckerbit är:
Sockerkakan
100 g smör, rumstemperatur
1 dl socker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1/2 tsk salt
Marängen
5 äggvitor
1 1/2 dl socker
100 g mörk choklad av god kvalité, smält
1/2 krm ättika 12 %
Chokladkräm
4 äggulor
1/2 dl socker
1 dl grädde
150 g mörk choklad av god kvalité , hackad
1/2 msk flingsalt
Servering
4-5 dl vispad grädde
Värm ugnen till 150 grader varmluftugn. Förbered 2 springformar med 23 cm diameter genom att klä botten och sidorna med bakplåtspapper, det går enklare om man penslar formarna med vatten och olja innan.
Börja med sockerkakan. Vispa smör och sockret smidigt. Tillsätt sedan en äggula i taget under vispning och slutligen mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en bunke försig och arbeta sedan försiktigt ner det i smeten. Fördela smeten i de två formarna och bred ut så att hela formarna är täckta.
Nu är det marängens tur. Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med en elvisp i en ren rostfri bunke. Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt och öka undan för undan hastigheten så du tillsist vispar på maxhastigheten. Vispa tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen i marängen och fördela marängen i formarna ovanpå sockerkakssmeten. Sätt in formarna i ugnen, en i mitten och en längst ner och grädda dem i 40 minuter. Byt plats på formarna efter halva tiden. Låt de sedan svalna och lossa formarna försiktigt. Täck över med bakplåtspapper om tårbottnarna ska stå till dagen efter.
Nu kan du göra chokladkrämen. Blanda äggulorna, sockret och grädden i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp den på svag värme och under omrörning tills krämen börjar tjockna, sjuda och bli blank. Ta bort kastrullen från plattan och vänd ner den hackade chokladen. Rör tills all choklad är helt smält och vänd ner flingsaltet.
Vid servering så vispa grädden fluffigt. Lägg den ena tårbotten på ett fint fat och bred chokladkrämen på den. Bred sedan hälften av grädden på chokladkrämen och lägg på den andra tårtbotten och bred på resten av grädden. Här kan man sedan toppa med lite vad som helst, jag valde riven choklad men välj något du tycker är gott och passande!