En variant av Surdegsbröd



För ett tag sen när jag var och handlade så hittade jag denna påse på hyllan. Surdeg på bara 4 timmar, det måste man ju bara testa. Nu har jag ju aldrig bakat riktig surdeg så jag har ju inget att jämföra med, men man kan ju ändå känna om det blir gott eller inte! så sagt och gjort, påsen hamnade i vår vagn och hemåt bar det full av förväntan!
Härromdagen blev det av att jag bakade det, det var väldig smidigt. Receptet står på baksidan av påsen men skriver ut det här med ifall någon funderar på att testa själv!

1 påse bagarens Rågsurdeg
1/2 paket jäst
5 dl vatten, kallt
9 dl vetemjöl special
4 dl Rågmjöl, grovt
3 tsk salt
1 msk oliv- eller rapsolja

Börja med att röra ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sen alla ingredienser förutom saltet. Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös med inte kladdig. Låt degen sedan jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
Häll upp degen på bordet, arbete den så lite som möjligt. Dela degen i 2-3 bröd eller 4 baguetter och rulla varsamt ut dem till önskad längd. Sikta lite mjöl över brödet.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och täck med plast, låt dem jäsa i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen. Gör 2 till 3 snitt över bröden precis innan de sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda i mitten av ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt dem sedan svalna på galler!

Det blev ett gott "fuskbröd" som jag säkert kommer att baka igen!

Kommentarer
Postat av: Monica

Har läst om detta! Måste också testa det nu!

2012-03-28 @ 17:00:34
URL: http://mellanhimmelochmonica.blogg.se/
Postat av: Emma Josefine

supersmart ju !! :) fins på burk också va ?? färdig surdeg? :D riktigt smidigt för den som inte orkar hålla på i flera dagar ;)

2012-03-28 @ 17:43:44
URL: http://emmajosefine.com
Postat av: Linn

Vad duktig du är som bakar eget bröd! Men jag förstår dig, för det är ju sååå mycket godare än köpebröd!

2012-03-28 @ 19:40:07
URL: http://linnerika82.blogspot.com
Postat av: mrsjanuary

Borde testa det där brödet! Verkar gott!

Hur mår lillstrumpan idag?

Kram

2012-03-28 @ 21:13:53
URL: http://www.mrsjanuary.blogspot.com
Postat av: Elina

Åh, det är så mycket godare att baka brödet själv än att köpa det, dock är jag för lat för att göra det själv :-)



Haha, och varför ska man ha självdisciplin egentligen, man lever ju bara en gång, hehe ;P

2012-03-28 @ 21:19:44
URL: http://volanen.blogg.se/
Postat av: Fröken M

jag har testat att göra "vanlig" surdeg en gång och jag kan för att uttrycka mig milt säga att jag misslyckades totalt, så "fuskvarianten" kanske vore något för mig... Brödet ser i alla fall väldigt gott ut !!

2012-03-28 @ 21:50:37
URL: http://frokenmela.se
Postat av: Sandra

Läste om det där i en matkrönika. Otroligt smidigt. Måste nästan prövas :)

2012-03-29 @ 10:18:29
URL: http://sandra-vardagen.blogspot.com
Postat av: Anna

Läste härom dagen om det där fusket och blev lite intresserad men samtidigt lite skeptisk.

Ser väldigt gott ut i alla fall, man kanske skulle testa ändå ;)

2012-03-29 @ 10:31:29
URL: http://anderssonlindstrom.se
Postat av: evelina

Jag är alltid på jakt efter nya brödrecept och Tack för tipset! Detta ska jag verkligen pröva =D

2012-03-29 @ 23:31:44
URL: http://blandblommorochrutor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0